Prohlédněte si českou vlajku z Ground Zero

Potrhaná, ale překvapivě zachovalá. Tak poprvé slavnostně ukázali českou vlajku z Ground Zero v New Yorku nový šéf české diplomacie Alexandr Vondra a odstupující americký velvyslanec William Cabannis. Vlajka se našla v troskách Světového obchodního střediska.

Objevila se letos na jaře v sutinách Světového obchodního střediska v New Yorku, kde visela v druhém podlaží druhé věže centra spolu s 35 vlajkami dalších států. Takto dnes vypadá:

Materiál: 100% nylon. Rozměr: 185 x 115 cm. Stav: potrhaná, ale relativně zachovalá. Podrobný popis: V pravé horní části jí chybí velký kus bílého pruhu. V první čtvrtině od spodu má v horizontální řadě několik děr vedle sebe. Navíc vypadá, jako by ji přejel bagr.

Jak umělecké dílo

Ale to by byl příliš jednoduchý, technicistní pohled chladného počítačového mozku. Ta vlajka totiž na první pohled připomíná moderní uměleckého dílo. Asi 20 rezavých vertikálních pruhů, které se od shora směrem dolů vytrácejí, jí spolu se zašlou patinou dodávají úplně jinou dimenzi. Všechno to vypadá, jako jasný záměr umělce. Vsaďme se, že kdyby byla vystavena v kterémkoli moderním muzeu kterékoli světové metropole, stala by se obdivovaným exponátem. Znalci by se předháněli v teoriích, s jakým cílem autor vytvářel ty, či jiné detaily.

Vlajka je vystavena v předsálí Masarykovy pracovny Černínského paláce. Alexandr Vondra se u ní setkal s Williamem Cabannisem, který se loučí s Českou republikou. "Ta vlajka není jen živoucí připomínkou tragédie 11. září 2001. Je také symbolem toho, že teroristický útok 11. září 2001 nebyl veden jen proti USA, ale proti celému demokratickému, svobodnému světu," říkali shodně Cabannis s Vondrou.

Cabannis i vlajka se vracejí do USA

Cabannis ani vlajka ovšem v ČR dlouho nepobudou. Odstupující americký velvyslanec se vrací do USA a také česká zástava opět zakotví v New Yorku - brzy bude vystavena v tamní české Národní budově.

Odstupující americký velvyslanec u vlajky zavzpomínal na dva okamžiky svého života spojené s terorismem a válkou proti němu. Zpráva o teroristických útocích 11. září 2001 ho zastihla na cestách. "Jeli jsme právě s manželkou do státu Maine navštívit přítele umělce. A pak jsme to uviděli v televizi," vyprávěl s pohnutím. Domů do Birminghamu v Alabamě měli potom odletět z Loganova mezinárodního letiště v Bostonu - ze stejného letiště, odkud startovala letadla, která se pak stala živými bombami teroristů. Ale letiště bylo zavřené, a tak nakonec Cabannisovi jeli autem.

Už jako velvyslanec USA v ČR poté jednoho dne letěl s českou vládní delegací do ještě velmi neklidného Bagdádu - rozhodl se podpořit české obchodní zájmy při obnově Iráku. Přistání v Bagdádu i odlet zpět byly ovšem dramatické - letadlo přistávalo se zhasnutými světly, při startu nechyběla podpora a dokonce střelba amerických vrtulníků na irácké gerily v těsné blízkosti bagdádského letiště.

A co Cabannise čeká nyní? "Po návratu do Birminghamu v Alabamě chci dál napomáhat rozvoji dobrých vzájemných vztahů mezi USA a ČR", řekl odstupující americký velvyslanec. "Můj Birmingham má velmi přátelské vztahy s městem Plzeň, zároveň v Birminghamu také brzy začíná mezinárodní festival, který bude trvat šest měsíců a hodně se zaměří i na Českou republiku. Jsem přesvědčen, že většina dětí v alabamských školách už napříště nebude říkat Československo, ale Česká republika, když bude hovořit o vaší zemi."

PETR PRAVDA, IDNES.CZ

obsah | Česká republika