Paroubek se Klausovi nabídl pro sestavení vlády

Předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek na Pražském hradě prezidentu Václavu Klausovi navrhl, aby při případném druhém pokusu pověřil sestavením vlády jeho, neboť to vyplývá z výsledků voleb. Premiér předpokládá, že pokus šéfa ODS Mirka Topolánka sestavit pravostředový kabinet ve Sněmovně neuspěje. Kromě ČSSD ho nepodpoří ani komunisté.

Premiér po schůzce, která trvala hodinu a čtvrt, Právu řekl, že "vyjádřil názor vedení soc. dem., že když selže první pokus o ustavení vlády v čele s panem Topolánkem, bude pověřen sestavením vlády předseda druhé nejsilnější strany".

Někteří politologové soudí, že Klaus by mohl v případě Topolánkova neúspěchu pověřit jednáními o vládě místopředsedu ODS, pražského primátora Pavla Béma.

Na otázku Práva, jestli mu Klaus včera naznačil, zda jmenuje Topolánkovu vládu, která se nebude moci zaručit, že má ve Sněmovně více než 100 hlasů, Paroubek odpověděl: "Myslím si, že jeho názor na tu věc ještě bude dozrávat." Pokud by Topolánkův pokus nevyšel a prezident by pověřil sestavením vlády šéfa ČSSD, Paroubek by na prvním místě neusiloval o nestranický kabinet. Ten spíš dala ČSSD v úvahu Topolánkovi jako východisko z patu.

Paroubek šéfem Sněmovny?

ČSSD by se podle Paroubka zřejmě pokusila o jiné řešení. "Myslím si, že by prosazovala koaliční vládu bez účasti ODS," řekl Právu premiér, podrobnosti však nechtěl rozvést. Velkou koalici Paroubek opět vyloučil. "Myslím si, že to je řešení, které v tuto chvíli nepřipadá v úvahu," zopakoval svůj postoj.

Na otázku, které varianty by se musely vyčerpat, aby byla na řadě koalice ČSSD s ODS, Paroubek odpověděl: "Myslím si, že ty pokusy neselžou." Klaus se připojil slovy: "Potvrzuji, že pan předseda ČSSD řekl, že velká koalice pro něj není na pořadu dne." Podle prezidenta není teď sebemenší důvod, aby politické vyhlídky v průběhu jednání jakkoli hodnotil. Paroubek ve středu řekl, že prezident by měl zasahovat do současné povolební situace víc. Ústava říká, že sestavovatele vlády dvakrát určí prezident, potřetí pověření uděluje předseda Sněmovny. Její nynější šéf Lubomír Zaorálek řekl, že pravděpodobným kandidátem na předsedu komory je Paroubek.

PETR JANIŠ, PRÁVO

obsah | Česká republika