Vláda důvěru získala

Vláda Stanislava Grosse získala ve veřejném hlasování poslanců důvěru Sněmovny. Podle již oficiálních výsledků bylo pro přesně 101 poslanců koalice, proti hlasovalo 99 poslanců opozice. Po sedmihodinové debatě dokázala koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU obhájit programové prohlášení a nyní může začít normálně fungovat.

Po oznámení výsledků hlasování si vzal slovo premiér Gross, který poslancům poděkoval a slíbil opozici nalevo i napravo spolupráci. Uvědomuje si prý, společnou zodpovědnost za celý stát.

Posledním řečníkem jednání byl Vladimír Špidla, který oznámil Sněmovně svou rezignaci na mandát, neboť bude působit v Bruselu. Schůzi ukončil předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek informací, že Roman Šebrle právě bojuje o první zlatou medaili pro Českou republiku.

Deset nováčků

Na zahájení schůze Sněmovny nejprve složilo slib deset nových poslanců. Devět z nich nahradilo stranické kolegy, kteří byli zvoleni do Evropského parlamentu, desátým je unionista Zdeněk Kořistka. Nahradil Mariana Bielesze, který na mandát rezignoval v červenci.

Poté se již poslanci začali věnovat jednání o vládě. Z projednávání vládního programového prohlášení, které zahájil premiér Stanislav Gross mnohaminutovým komentářem, se stala mnohahodinová přestřelka s opozicí. Odpoledne poslanci rozhodli, že budou jednat až do noci.

Schůze se účastní všech 200 poslanců, tedy 101 koaličních a 99 opozičních zástupců. To znamená, že vláda bude potřebovat k získání důvěry minimálně 101 hlasů. Přesně tolik jich vládní tábor má. Nikdo z jeho řad zatím nezpochybnil, že by hlasoval jinak než pro vládu.

Pokud Grossova vláda důvěru získá, skončí tak dvouměsíční krize, kterou vyvolal pád kabinetu Vladimíra Špidly po neúspěchu ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu.

Opozice: důvěru si nezaslouží

Podle předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka bude koaliční vláda pod vedením Grosse pokračovat v chybách Špidlova kabinetu. Vyslovení důvěry si proto nezaslouží. Podle něj není nejmenší důvod věřit, že koalice ve staronovém složení a pozměněná vláda budou předvádět něco jiného než doposud, že nebude zapomínat na své sliby Šéf poslanců ODS Tlustý si myslí, že prohlášení nové vlády je "beznadějný a bezobsažný" dokument, který odsoudí Českou republiku ke dvěma rokům stagnace, dalšího zadlužování a nezaměstnanosti. Kritizuje kabinet, že neplánuje ani žádné skutečné reformy.

Stínový ministr financí Tlustý je přesvědčen o tom, že kabinet zastává princip, že "zničující zadlužování" lze zastavit dalším utrácením. Tomuto přístupu podle něj odpovídají třeba slibované novomanželské půjčky. Program vlády v něm rovněž vzbuzuje dojem, že ministři za hlavního protivníka považují živnostníky a střední třídu a hodlají je "zničit, nebo aspoň zkasírovat".

Zcela jednoznačně lze říci, že novou vládu nepodpoří ani jeden z 99 poslanců opozičních ODS a KSČM. Naopak podpora 101 poslance koaličních stran nové vládě je více méně jistá.

Všech sedmdesát poslanců soc. dem. v polovině července podepsalo prohlášení, že podporují vznik nové vlády pod vedením Stanislava Grosse. Poslanecký klub nicméně přijal usnesení, že konečnou důvěru nové vládě vysloví jeho členové až po posouzení programového prohlášení. Na úterním jednání klubu však při cvičném hlasování asi šedesátky soc. dem. poslanců vyslovili kabinetu důvěru všichni.

Podle zdroje deníku Právo je rozhodnutý vládu podpořit i Jan Kavan, který si ještě v pondělí nechával prostor pro manévrování. Ten však odmítl věc komentovat s tím, že ještě bude jednat.

NOVINKY

obsah | Česká republika