Špidlova vláda dostala důvěru

Koaliční vláda Vladimíra Špidly může začít předkládat zákony. Poslanecká sněmovna jí totiž těsnou většinou schválila důvěru. Pro bylo podle očekávání všech 101 zástupců ČSSD, US-DEU a lidovců. Proti se vyslovilo 98 členů opozice KSČM a ODS. K vyslovení důvěry potřebovala vláda nejméně 100 hlasů, tedy nadpoloviční většinu přítomných zákonodárců. Hlasování se nezúčastnil pouze nemocný poslanec Josef Houzák z KSČM. Poslanci hlasovali o důvěře vládě veřejně, to znamená, že každý povstal a řekl, zda je pro důvěru vládě, nebo proti vyslovení důvěry. Nikdo z poslanců nevyužil možnost zdržet se hlasování. Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) bezprostředně po hlasování za vyslovení důvěry poděkoval.

Rozprava byla v režii opozice

Hlasování předcházela rozprava o vládním prohlášení. Ta byla až na výjimky plně v režii poslanců ODS a KSČM, kteří jednoznačně mezi řečníky převažovali. "Toto není prohlášení svobodné společnosti," reagoval na vládní dokument předseda ODS Václav Klaus. "Toto je výzva k jinému světu," dodal. Předseda vlády Vladimír Špidla bral reakce asi čtyřiceti především opozičních poslanců v klidu. "Debata mě přesvědčila o tom, že vládní prohlášení je pro sněmovnu důležitým bodem," řekl novinářům.

Vládní koalice má problémy s jednotou

Sněmovna v prvním kole tajných voleb nezvolila unionistku Hanu Marvanovou do čela své mediální komise. Marvanová získala jen 73 ze 197 hlasů, ve sněmovně je přitom všech 101 koaličních poslanců. Obsazení pozice předsedy mediální komise unionistou je součástí koaličních dohod. "Samozřejmě, že to není příjemné. Je pravda, že koaliční dohoda říká, že zástupce Unie svobody-DEU má být zvolen do čela té komise, nicméně asi ne každý kandidát z jednotlivých politických stran je stejně volitelný," řekl předseda lidovců Cyril Svoboda. Unii ale v mediální komisi zastupuje právě jen Marvanová. Ta měla problémy již v boji o křeslo místopředsedkyně sněmovny. Byla zvolena až na čtvrtý pokus.

Nečekané problémy s jednotou svých poslanců prokázala vládní koalice již v úterý, hned v úvodu sněmovní schůze. Jen několik desítek minut před tím, než měla sněmovna zahájit debatu o programovém prohlášení vlády, prosadily opoziční ODS a KSČM s pomocí lidovce Miroslava Kalouska a unionistky Hany Marvanové návrh, aby poslanci jednali o vytvoření své vyšetřovací komise pro objasnění možné korupce při zadávání veřejných zakázek na ministerstvu zahraničí v posledních šesti letech. Sněmovna by o vytvoření této komise měla rozhodovat ještě na nynější schůzi. Debatě o komisi a dalších souvisejících problémech věnovala sněmovna nečekaně více než hodinu v úvodu dnešní schůze. Polemika poslanců tak oddálila a v podstatě zastínila očekávané projednávání programového prohlášení vlády.

Úterní dlouhé čtení

Poslanecká sněmovna v úterý rozhodla, že schvalování důvěry koaliční vládě premiéra Vladimíra Špidly odloží na středu. Po dvouhodinovém čtení programového prohlášení sice Špidla formálně o důvěru požádal, ale další jednání bylo odloženo.

Špidla se ujal slova krátce před půl čvrtou a začal dolní komoře předčítat zhruba padesátistránkové programové prohlášení svého kabinetu. "Vzhledem k tomu, že některé poslankyně a někteří poslanci vyjadřovali názor, že nebyli seznámeni s dostatečným předstihem s tímto prohlášením, dovolte, abych ho přednesl jako celek," vysvětlil sněmovně. Své čtení skončil až po dvou hodinách v poloprázdné sněmovně za nezájmu mnoha poslanců. Dolní komora potom projednávání žádosti kabinetu o důvěru přerušila. Premiér a vláda se doškali až ve středu.

iDnes, (r)

obsah | Česká republika