V Česku přibývá lidí nakažených virem HIV

V České republice velmi rychle přibývá počet nakažených infekcí HIV, která vyvolává smrtelné onemocnění AIDS. Letos už lékaři odhalili 64 případů, což je víc než v roce 2003 za celý rok. Na tuto nemoc již v ČR zemřelo 121 lidí.

Od roku 1985, kdy se AIDS v naší zemi začal sledovat, bylo odhaleno s infekcí HIV 891 osob a u 202 se rozvinulo onemocnění AIDS. "Obáváme se, že počet nakažených bude stále stoupat," řekla ve čtvrtek Právu vedoucí Národní referenční laboratoře pro AIDS Marie Brůčková. V Česku je i 14 lidí, kteří získali virus z krve při transfuzi. Všechny případy se ale staly před rokem 1987, než se krev a krevní preparáty začaly na HIV testovat. Od té doby se krevním derivátem nenakazil nikdo. Naopak při darování krve byl každoročně odhalen nejméně jeden člověk nakažený HIV. Dárcem být samozřejmě nemohl. Nejvyšší počet pacientů s HIV na počet obyvatel je v Praze, na Karlovarsku a v Ústeckém kraji. Nejnižší pak na Vysočině a v krajích Pardubickém a Královéhradeckém.

Na test za tři měsíce po rizikovém styku

"Na testy HIV by ve vlastním zájmu měl opakovaně chodit každý, kdo trvale provozuje rizikový sexuální styk. Lidé, kteří měli jen nahodilý rizikový sex, by měli jít na test zhruba za dva až tři měsíce po události. Test provedený v kratší době by mohl dát falešně negativní výsledek," uvedla Brůčková.

Člověk nakažený HIV nemusí mít léta vůbec žádné zdravotní potíže. Ale i v tomto bezpříznakovém období může nakažený přenést infekci na další osoby.

HIV lze zjistit jen laboratorními testy. V ČR funguje už 150 laboratoří, kde se lidé mohou nechat testovat. Pokud test indikuje jejich lékař, zdravotní pojišťovna jej hradí. Jinak za něj zájemce zaplatí 200 až 300 korun. Existuje i anonymní testování, které je zdarma a výsledek se sděluje zájemci pouze ústně. Ne tedy písemně jako u testování na jméno.

Léčba jednoho nemocného stojí ročně asi jeden milión korun a je plně hrazena z pojištění. Protože však na program léčby AIDS zbývá stále méně peněz, není vyloučeno, že na některé léky by si v budoucnu mohli pacienti připlácet.

VÁCLAV PERGL, PRÁVO

obsah | Česká republika