Věstonickou venuši "vyšetřovali" lékaři na tomografu

Věstonická venuše, pětadvacet tisíc let stará a světově proslulá dvanácticentimetrová soška, absolvovala před nedávnem "preventivní vyšetření".

Opatrovníci vzácné sošky z Moravského zemského muzea v Brně ji vzali do Fakultní nemocnice u svaté Anny, aby ji řádně prozkoumali. "Lékaři ji na klinice zobrazovacích metod na tomografu, který toho umí daleko více než klasický rentgen, podrobili důkladnému vyšetření," uvedla tisková mluvčí nemocnice Naďa Kuklínková.

Důvod k tomu byl podle archeologů jasný: od jejího nalezení uplynulo téměř osmdesát let a jen čtyřikrát se různí badatelé pokusili zjistit, z čeho je vyrobena.

"Samozřejmě nás také zajímalo, v jakém je zdravotním stavu," říká s nadsázkou archeolog Martin Oliva z Pavilonu Anthropos, kde je originál sošky uložen.

Po několika hodinách "zkoumání" bylo jasno. "Výsledky nám potvrdily, že je vyrobena z jemné hlíny smíchané s vodou. Jsou v ní ale navíc malá bílá zrníčka, což může být vysrážený vápenec nebo úlomky kostí. Potvrdilo se, že je slepená ze dvou částí," vysvětlil Oliva. Vyšetření na tomografu tak dalo za pravdu teorii objevitele sošky Karla Absolona, který ji v roce 1925 našel na místě pravěkého sídliště v Dolních Věstonicích.

Od té doby se venuše podrobila ještě několika průzkumům, ani jeden však nedal tak jednoznačnou odpověď. Naposledy před deseti lety, kdy si ji do speciální laboratoře ve Washingtonu odvezla archeoložka Pamela Vandiverová. "Od loňského roku víme ještě jednu věc. Nad jednou půlkou jejího pozadí je otisk prstu pravěkého, asi desetiletého dítěte," dodal Oliva.

ANDREA PAVELKOVÁ

obsah | Česká republika