Samozvaná velvyslankyně se musí Německu omluvit

Vedení české diplomacie se včera distancovalo od počínání vedoucí pobočky českého velvyslanectví v Bonnu Jaroslavy Jeslínkové. Ta se má omluvit německé straně za to, že diplomatickou nótou žádala, aby Berlín oficiálně uznal její čestnou hodnost velvyslankyně.

Jeslínkové, bývalé ambasadorce v Litvě a Lotyšsku, stejně jako všem bývalým ambasadorům, čestný titul velvyslankyně náleží na základě rozhodnutí ministra zahraničí Cyrila Svobody. Podle diplomatů je však nepřípustné, aby ho používala oficiálně, protože nesouvisí s její nynější funkcí. Upozorňují také, že nóta se zasílá jen jménem státu, nikoli řadového diplomata. Německé ministerstvo zahraničí žádost Jeslínkové odmítlo s tím, že český velvyslanec (Boris Lazar) už akreditován je.

"Je to ostuda. Přivádí mě tak do nepříjemné situace, kdy musím vysvětlovat, kdo je českým velvyslancem," řekl Lazar. On sám se německé straně za Jeslínkovou už omluvil. Jeslínkové včera domlouval náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák, aby používala jen hodnost, se kterou byla do Německa vyslána: rada-vyslanec. Uložil jí, aby německé straně zaslala omluvný dopis.

"O dalších krocích neuvažujeme, pokud v tom nebude pokračovat," řekl mluvčí ministra zahraničí Vít Kolář.

MF DNES

obsah | Česká republika