Evropská unie ocenila české vědce

Descartesova cena, vrcholné ocenění Evropské unie za vědecký výzkum, byla 27.11.2001 přiznána dvěma mezinárodním vědeckým týmům. Jak oznámila Evropská komise, členy jednoho z oceněných týmů jsou i čeští výzkumníci vedení Antonínem Holým, ředitelem Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky.

Právě objev tuzemských vědců byl základem pro celý vědecký projekt, který vyústil v nový lék proti nemoci AIDS. Čeští výzkumníci totiž vyvinuli základní účinnou látku, nazvanou tenofovir, která se pak díky spolupráci s vědci z dalších pěti evropských zemí a ze Spojených států proměnila v nový medikament. Lék nese pojmenování Viread a je právě v těchto dnech uváděn na americký trh. V Evropě se jeho schválení očekává na jaře příštího roku.

Dva z padesáti

V prvním výběrovém kole vybrala vědecká porota z padesáti navržených celkem sedm projektů, z nichž pak ve druhém kole byly dva oceněny. Hodnotitelé posuzovali jak odborný přínos, tak i mezinárodní spolupráci, která ke vzniku oceněných projektů vedla. Například poté, co výzkumníci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd v Praze vyvinuli sloučeninu tenofovir, spojili se pro její testování i další výzkum s vědci z Katolické univerzity v belgické Lovani, a jejich prostřednictvím později také s dalšími odborníky. Vědecký tým pak v Bruselu při vyhlašování ceny zastupoval profesor Jan Balzarini z Lovaně.

Bude na nové přístroje

"Samozřejmě, že mám radost," svěřil se Antonín Holý, který se o udělení ceny dozvěděl z Balzariniho telefonátu. "Úplně jsem zapomněl, že se ta cena v úterý vyhlašuje, takže to pro mě je příjemné překvapení." Antonín Holý uvedl, že Descartesovu cenu bere jako morální ocenění, neskrýval však, že to má i své praktické výhody. "Finanční odměna spojená s udělením ceny jde našemu ústavu a použijeme ji na nákup vybavení, které potřebujeme pro další výzkum. Ještě nevím, jaká část z ceny připadne nám, ani jak se bude danit, ale ty peníze, které nám zbudou, se určitě budou hodit," dodal pragmaticky. Viread nedokáže virus HIV, který nemoc způsobuje, zcela zničit. Zastavuje však jeho množení a šíření v těle, takže nemocný může dál žít vcelku normálním životem. Dosavadní léky proti AIDS, které působí obdobně, mají nevýhodu, že se virus proti nim po čase stává imunním. Viread je lékem nové kategorie, účinným až u 90 procent pacientů. Podává se v podobě jedné tablety denně, což nemocné nijak nezatěžuje. Nejsou známy žádné vedlejší účinky léku a je možno jej kombinovat s dalšími léčivy, čímž se jeho účinek dále zvyšuje. Lék proti AIDS se o Descartesovu cenu dělí s dalším oceněným projektem - novým typem katalýzy pro chemickou výrobu, kterou vyvinuli výzkumníci z dalších pěti evropských zemí. Celková výše ceny je milion eur, z toho autoři léku proti AIDS získají 700 tisíc eur a autoři druhého projektu 300 tisíc eur. Tedy v přepočtu 23,2 milionu a 9,9 milionu korun.

Další z řady českých léků

Antonín Holý, který je otcem oceněného objevu, je už autorem i dalšího léku proti projevům nemoci AIDS. Jde o lék Vistide, který se už od roku 1996 používá pro léčení onemocnění spojených s touto chorobou: působí proti virům, které při snížené imunitě, a zvláště při AIDS, způsobují vážné obtíže, od žaludečních vředů k zánětům sítnice vedoucím k oslepnutí. V současné době probíhají i zkoušky dalšího protivirového léku z jeho laboratoře, který je určen proti žloutence typu B. Výzkum dalších dvou jeho protivirových preparátů je zatím v počáteční fázi.

ANTONÍN HOLÝ. Vědec (narozen 1936) je tvůrcem látky pro zatím nejúčinnější lék proti nemoci AIDS, který byl včera odměněn Descartesovou cenou. Holý je rovněž autorem více než 400 vědeckých prací a 60 patentů. Je ředitelem Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

JOSEF TUČEK, MF DNES

obsah | Česká republika