Útok teroristů nehrozí, slibují Čechům rozvědky

Bezpečnostní složky státu dospěly k závěru, že České republice nyní bezprostředně nehrozí žádný teroristický útok. Tajné služby a speciální policejní jednotky se k tomuto verdiktu dopracovaly po týdnu, v němž horečně prověřovaly varovnou zprávu, kterou dostaly od svých kolegů z Německa. Ta upozorňovala, že se přes Českou republiku chystají projít do Německa a Velké Británie pětičlenná komanda afghánských teroristů.

"Do této chvíle se nepodařilo potvrdit, že hrozí okamžité, akutní nebezpečí, na které je nezbytné reagovat mimořádným způsobem," prohlásil včera ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek. Neznamená to však, že od této chvíle pustily tajné služby a policie německou depeši z hlavy. Naopak. Dál se snaží zjistit, jestli sem Afghánci skutečně míří, kdy mají dorazit a co tu případně hodlají dělat. O případném útoku, který by hrozil v České republice, se žádná zpráva nezmiňuje.

Veškeré dostupné informace zatím nasvědčují tomu, že německá zpráva o plánovaném průjezdu Afghánců Českem nebyla dezinformací. "Svůj zdroj považují Němci za věrohodný. Komanda měla navíc použít na své cestě pákistánské pasy, které se před časem ztratily na jednom zastupitelském úřadě v Asii," uvedl důstojník jedné z tajných služeb. Cizinecká policie proto dostala okamžitě pokyny, aby všem cizincům s pákistánským cestovním dokladem na hranicích věnovala mimořádnou pozornost. "Zjednodušeně řečeno: mají okamžitě poslat do Prahy zprávu, že tam někoho takového mají, a tady se pak rozhodne, co s nimi dál," dodal již citovaný zpravodajec.

Tajné služby a policie se pomocí počítačových databází a vlastních informátorů snaží zmapovat, co by se stalo, kdyby se afgánským komandům přece jen podařilo přes hranice nepozorovaně proklouznout. Přímý útok zatím podle expertů připadá v úvahu jako poslední. Ze zahraničí dosud nepřišla žádná zpráva, která by výslovně mluvila o teroristickém útoku. Ani české služby o ničem takovém nevědí. Bezpečnostní složky proto předpokládají, že by se Afghánci spíš pokusili skutečně jen projet dál na Západ, případně tu uložit peníze nebo nakoupit na černém trhu zbraně a výbušniny.

Tajné služby už v minulosti opakovaně zaznamenaly signály, že v zemi mají bin Ládinovi lidé přinejmenším své spojky. Jednoznačný důkaz se však nikdy nenašel. Většina údajů vztahujících se k Al-Kajdě souvisí s nelegální migrací z Východu, na které se podílejí právě Afghánci.

SABINA SLONKOVÁ

obsah | Česká republika