Úředníků stále přibývá

České úřady mají tolik zaměstnanců, jako krajská města České Budějovice nebo Ústí nad Labem obyvatel. Na ministerstvech a ostatních správních úřadech totiž nyní pracuje skoro 98 tisíc lidí. A i když vláda loni slibovala, že počty úředníků o dvě a půl procenta sníží, stal se opak. Státních zaměstnanců v letošním roce o dvě procenta přibylo.

Nejvíce lidí zaměstnávají rezorty vnitra a práce a sociálních věcí. Ve službách tohoto ministerstva pracuje dohromady 19 tisíc lidí. Naopak nejméně úředníků má ministerstvo informatiky. Velký audit, který by prověřil, jestli úředníků není zbytečně moc, ale vláda už do voleb zadávat nechce. Každé ministerstvo si ale prověrku může udělat samo.

Ministerstvo financí ušetří 300 milionů

Tento krok už má za sebou například ministerstvo financí. Audit zjistil, že tu zbytečně zaměstnávají 250 lidí. Úřad si spočítal, že pokud všechny propustí, za pět let ušetří 300 milionů korun. Podobné prověrky proto chystají i další ministerstva, například obrany, zahraničí a kultury.

I přes neochotu zadat velký audit vláda slibuje, že počty úředníků příští rok klesnou. Dohromady má o místo přijít přes osm tisíc lidí. Například jen na ministerstvu práce a sociálních věcí příští rok rozdají asi tisícovku výpovědí.

Propouštět ale úřady slíbily už loni. Například na ministerstvu vnitra, Ústavním soudě či Akademii věd ale závazek nesplnili. Dohromady ve státní správě pracuje asi půl milionu lidí. Mezi ně se počítají třeba vojáci, učitelé nebo policisté. V posledních letech také přibylo sedm nových úřadů.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika