Stát bude čelit další arbitráži

Po prohraném sporu se společností CME o televizi Nova půjde Česká republika zřejmě opět před arbitrážní soud. Společnost Invesmart proti ní zahájí v nejbližší době kvůli pádu Union banky řízení, ve kterém bude požadovat deset miliard korun. Rozhodnutí zdůvodňuje vlastník banky prohlášením likvidace a následným konkurzem tohoto peněžního ústavu.

"Nedovedeme si představit relevantní argumenty, se kterými by Invesmart mohl u arbitrážního řízení uspět," reagoval Pavel Zúbek z tiskového oddělení České národní banky. Centrální banka podle něj zatím nemá informace o tom, že by Invesmart podnikl kroky k arbitráži. Ani ministerstvo financí zatím zprávu o arbitráži nedostalo. Reagovat a zkoumat případné nároky tak bude moci až poté, co dostane oficiální informaci o zahájení arbitráže.

"Rozhodnutí České národní banky poslat Union banku do likvidace, jehož přímým důsledkem bylo vyhlášení konkurzu na UB, neumožnilo realizovat naši dohodu se společností Goldman Sachs a donutilo nás domáhat se ochrany našich zájmů u mezinárodní arbitráže," uvedl šéf Invesmartu Paolo Catalfamo. Invesmart podle něj chce zahájit arbitráž okamžitě. Oficiální dokumenty by měly být příslušným českým orgánům předloženy v souladu s dohodou o vzájemné ochraně a podpoře investic v nejbližších týdnech.

Arbitráž je běh na dlouhou trať

O místě arbitráže ještě není rozhodnuto, zasedání arbitrážního soudu začne nejdříve za několik měsíců. Arbitrážní jednání se totiž často táhnou až několik let. Invesmart nejdříve musí o zahájení arbitráže informovat žalovanou stranu, která následně má až půl roku na zpracování odpovědi a případnou vzájemnou dohodu. Poté má dalších několik měsíců na reakci Invesmart. Pokud se tedy skutečně uskuteční zasedání arbitrů, letos to s největší pravděpodobností nebude.

Při žalobě se Invesmart chce opřít rovněž o jednání s představiteli Evropské unie a mezinárodními právními kancelářemi specializovanými na arbitráže. Invesmart do Union banky vstoupil v loňském roce, v únoru však banka zkrachovala. Společnost se snažila pád banky vyřešit soudním vyrovnáním, při kterém klientům slibovala větší výnos nad rámec pojištěných vkladů. Soud však nakonec rozhodl o prohlášení konkurzu. Podle parlamentní vyšetřovací komise přitom vstup Invesmartu pozici banky nezhoršil.

Za pád banky jsou podle zprávy vyšetřovací komise zodpovědní především její bývalí manažeři. Nedostatky jsou rovněž v zákonných úpravách, především u zákona o státní kontrole, který prodlužuje řešení nápravných kroků uložených centrální bankou. Česká republika v poslední době stále častěji čelí hrozbě arbitráže. V nejznámější kauze stát prohrál se společností CME a musel zaplatit za její zmařenou investici do televize Nova více než deset miliard korun. Stát žaluje i Nomura kvůli pádu IPB.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika