Česko se otevře Ukrajincům

Česko a Ukrajina chystají klíčovou dohodu. Jejím základem by mělo být zlegalizování pobytu statisíců Ukrajinců, kteří dnes v Česku pracují načerno. Na nutnosti co nejrychlejšího dojednání takové smlouvy se shodl během prvního dne své návštěvy Ukrajiny český prezident Václav Klaus se svým protějškem Viktorem Juščenkem.

"Problémem je postavení dvou set tisíc Ukrajinců, kteří přijíždějí do Česka na různá víza na různě dlouhou dobu za prací,Ž řekl Juščenko. Dodal, že smlouvu, která by měla zlepšit postavení těchto lidí a dohodnout podmínky legalizace jejich práce, musí ministerstva obou zemí připravit co nejrychleji.

Tyto snahy podpořil i český prezident. "Je to problém, a to problém pro obě naše země,Ž řekl Klaus. Stěžovat si na nelegální práci Ukrajinců je navíc podle něj stejné jako "stěžovat si na vietnamská tržiště, která jsou ale plná lidí".

České ministerstvo zahraničí prezidentovu aktivitu schvaluje. "Máme zájem o to, aby tito lidé u nás pracovali legálně. Koneckonců o tom samém jednal na začátku května na Ukrajině i ministr zahraničí," říká mluvčí ministerstva Vít Kolář. Celá věc je ale podle něj zatím "na samém začátku".

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch ovšem s legalizací příliš nesouhlasí. "Vláda se má v první řadě soustředit na větší mobilitu pracovníků uvnitř země, dále na motivování investorů a teprve v třetí řadě by se měla starat o zaměstnávání cizinců," stanovil pořadí priorit odborový předák.

Kolik Ukrajinců v Česku pracuje načerno, nikdo přesně neví. Asi sedmdesát tisíc má u nás trvalý pobyt nebo dlouhodobé vízum. Další desetitisíce jezdí do Čech na turistická víza a jen loni zachytila policie dvanáct tisíc Ukrajinců, kteří překročili hranice úplně nelegálně. Pokud by Česká republika dohodu podepsala, nebyla by první zemí, která by práci Ukrajinců v tak širokém měřítku povolila. Podobné úmluvy už Kyjev uzavřel s Portugalskem, Itálií, Polskem a Litvou.

Klaus se vůči Ukrajině včera vyjadřoval vstřícně nejen k otázce legalizace práce ukrajinských gastarbeitrů, ale i k problému pro Kyjev životně důležitému - tedy vstupu této padesátimilionové evropské země do EU a NATO. Zatímco v Paříži se ukrajinské premiérce Julii Tymošenkové dostalo jen mlhavých příslibů, Klaus byl daleko konkrétnější. "Česká republika vítá ambice Ukrajiny vstoupit do Evropské unie a NATO a bude ji v tomto úsilí podporovat,Ž prohlásil prezident.

LIDOVKY

obsah | Česká republika