ČR patří k zemím s největším počtem týraných dětí

Česká republika patří k zemím s největším počtem týraných a utýraných dětí. Podle odborných odhadů je týráno ročně 20 000 až 40 000 dětí a zhruba 50 jich každý rok na následky týrání zemře. Novinářům to ve středu řekla předsedkyně Fondu ohrožených dětí.

Jedním z příkladů z nedobré situace v ochraně dětí je příklad sedmnáctiměsíční Dominiky. Pracovnice sociálního odboru městské části Praha 3 podle Vodičkové zpochybňovaly opakovaná upozornění fondu na to, že dítě je týráno a žije v hrozných podmínkách. Teprve, když pracovnice fondu zjistily, že dítě má zlomenou nožičku, vydaly předběžné opatření o odebrání dětí rodičům. Holčička se ocitla v nemocnici. Odtud byla předána do péče fondu, kam byli umístěni i další sourozenci. Fond podal na rodiče trestní oznámení.

Také lékaři pražské vinohradské nemocnice podle Vodičkové pochybili, protože při hospitalizaci nezjistili, že dítě má částečně zhojené zlomeniny osmi žeber.

Dominika a její tři sourozenci byli před rokem v péči zařízení fondu Klokánek v Praze 4. Již tehdy měla holčička při příchodu do Klokánku opařený hrudník a z matky, která děti navštěvovala zhruba jednou měsíčně, měla hrůzu. Soud, poté, co se druh matky vrátil z vězení, rozhodl o návratu dětí domů. Nejstarší ze sourozenců, desetiletá Sandra, se odmítla vrátit a zůstala v Klokánkovi.

Úřednice týrání nezastavily

Sociální pracovnice a pracovnice fondu rodinu navštěvovaly. Úřednice však podle Vodičkové omlouvaly viditelné rány na těle děvčátka, přijímaly tvrzení rodičů, že dítě opakovaně padá. Nezarazilo je ani to, že váha holčičky neodpovídá váze dětí stejného věku, že je neustále znečištěná a leží apaticky v naprosto zanedbané postýlce.

Metodička magistrátu pro sociálně právní ochranu dětí Dana Žáčková dnes novinářům řekla, že na poradě vedoucích pražských odborů sociálně právní ochrany dětí na případ Dominiky upozorní. O míře provinění sociálních pracovnic musí rozhodnout jejich vedoucí a příslušný městský úřad.

(r)

obsah | Česká republika