Tvrdík: Dříve nebo později se ČR stane cílem teroristického útoku

"Žijeme ve falešném pocitu bezpečí," říká ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Rozhovor s ministrem se týká i nabídky spojencům v NATO umístit na území naší země alianční velení pro speciální jednotky zaměřené na chemické, biologické a radiační nebezpečí.

Premiér Vladimír Špidla na summitu NATO nabídl spojencům, že by v Česku mohlo být umístěno spojenecké velení pro speciální jednotky zaměřené na chemické, biologické a radiační nebezpečí. Konzultoval to předem s vládou?

Snaha České republiky mít na svém území alianční vlajku je několikaletá a nemůže být pro nikoho velkým překvapením. Ucházeli jsme se o specializované velitelství pro výcvik, které mělo být ve Vyškově. Snažili jsme se NATO nabídnout k využití Pardubice. Byl vypracován projekt a přihlásili jsme se do tendru na umístění letky strategické přepravy.

U pardubického letiště jsme bez šancí, protože požadavky na infrastrukturu neodpovídaly představám Aliance. U Vyškova stále ještě šanci máme. Čili tato snaha není nová. Je to prestižní záležitost a také otázka financování, protože taková střediska jsou plně hrazena z fondů Severoatlantické aliance a pro daný region to znamená lepší zaměstnanost a další ekonomické přínosy.

A pokud jde o velitelství nebo středisko specializovaných sil?

Už ve chvíli, kdy jsme se začali specializovat na ochranu proti zbraním hromadného ničení, jsme Alianci nabídli využití našich národních kapacit. Teď tato naše snaha vrcholí ve chvíli, kdy Aliance jednoznačně říká, že má zájem získat nové schopnosti v těch oblastech, které byly diskutovány na pražském summitu.

Potřeby Aliance, to asi cítíme, nepřekryje jedna česká protichemická jednotka. Tady musí udělat něco se svými armádami všichni. Jsou ale země, které se budou specializovat, budou zeměmi vedoucími a ve vědě, výzkumu, přípravě a výcviku budou dál než ostatní. Země, které se ujaly vedoucí role, by měly vytvořit tzv. střediska, v našem případě střediska pro výcvik a ochranu proti zbraním hromadného ničení. Nebudou to tedy klasické velitelské struktury, které by řídily nějaké operace.

Zabývala se ale vznikem takového aliančního střediska i vláda?

Vláda to projednávala předminulou středu.

Kde by takové specializované pracoviště mělo být?

Navazovalo by na naše národní struktury. Nové velitelství českých specializovaných sil vzniká v obci Hostivice-Břve u Prahy. V jeho podřízenosti budou chemici v Liberci, dále Těchonín (zde vznikají speciální laboratoře a lůžka pro pacienty zasažené zbraněmi hromadného ničení -- pozn. red.), vojenské technické ústavy atd. Prostě vše, co má něco společného s biologií, chemií a s pasívními sledovacími systémy.

Není bezpečnost ČR ohrožena tím, jak se stále více specializuje na boj se zbraněmi hromadného ničení? Nestoupá riziko útoku teroristických skupin?

Mám někdy hrůzu z toho, jak se stavíme ke své obraně a bezpečnosti. Žijeme v nějakém falešném pocitu bezpečí. To prostě není pravda. Podívejte se na poslední výzvy Usámy bin Ládina, který doslova a do písmene vyzývá k džihádu proti západnímu demokratickému světu a přímo tam jmenuje Francii, Kanadu a další země. Nehrozí jen Spojeným státům. I pro nás je to problém. Reagovat budou muset všichni.

Jestliže budeme mít takové středisko na svém území, tak schopnost našich vojáků chránit obyvatelstvo bude mnohem vyšší. A jestli se ptáte, zda si myslím, že nám bude hrozit větší riziko teroristického útoku, protože takové středisko na svém území máme, tak musím říct, že jednoznačně ne. Nevidím v tom paralelu. Dříve nebo později se ale Česká republika cílem teroristického útoku stane. Všechny signály a informace hovoří o tom, že ti lidé jsou fanatici.

V některých médiích se uvádělo, že Slovensko bylo zkraje minulého týdne zaskočeno, když jste začali hovořit o možnosti, že by obě země společně hlídaly svůj vzdušný prostor. To jste to neměli předjednáno?

Nad tím se mohu pousmát. Myslím, že to je snaha vnášet do našich vztahů nějaké prvky, které v nich dosud nebyly. Se Slovenskem o projektu společné obrany a spolupráce v oblasti vzdušného prostoru hovoříme už hodně dlouho. Není to nic nového.

KAMIL HOUSKA, FLASHNEWS

obsah | Česká republika