S ministrem obrany o bitevních letounech

Je prodej 66 letounů L-159 B Indii už definitivně ztracen?

Stejně jako vedení Aera Vodochody věřím, že nikoli. Ve čtvrtek jsem snídal s velvyslancem USA panem Stapletonem a oba jsme se shodli, že je předčasné házet flintu do žita a je potřeba intenzívně bojovat. Domníváme se, že náš letoun je modernější, levnější a výkonnější letoun než britský Hawk.

Proč se tedy indický ministr obrany rozhodl pro bitevníky od BAE Systems?

Indický kolega je zřejmě příznivcem britských bitevníků a bude se snažit své vládě předložit ke schválení toto řešení. I naše zkušenost říká, že vláda a parlament mohou mít jiný názor a my se pokusíme do toho boje po nabídkové stránce zasáhnout.

Hawku poskytla garance britská vláda. Co udělaly pro úspěšný prodej vlády ČR a USA?

Vzhledem k tomu, že jde o kontrakt značného finančního objemu, tedy o 66 letounů a poskytování náhradních dílů na třicet let, indická vláda žádá vládní garance prodávající strany. Česká vláda záruky poskytla a americká je připravena to udělat.

Ministr dopravy Milan Šimonovský uvedl, že by se mělo vypsat nové výběrové řízení na nákup stíhaček. Jak se k tomu stavíte?

Ta otázka má dimenzi ekonomickou, vojenskou, vnitro- a zahraničněpolitickou. V řádu dnů předstoupím před předsednictvo vlády a pokusím se zjistit základní úvahu o postupech, jak v zabezpečení našeho vzdušného prostoru pokračovat. Poté zhruba do poloviny září předložím vládě příslušný materiál.

Vy osobně budete znovu prosazovat gripeny od BAE Systems?

Vojensky i ekonomicky je gripen velmi dobrým a efektivním řešením a názor po této stránce rozhodně nezměním. Je třeba ale být realista iv těch zbývajících dimenzích a tady bez souhlasu parlamentu vláda nic nezmůže. Musíme tedy diskutovat nejen s koaličními partnery, ale také s opozicí. Jsem přesvědčen, že v druhém schvalovacím procesu ohledně supersoniků si už Česká republika nemůže dovolit selhání.

KATEŘINA PERKNEROVÁ, PRÁVO

obsah | Česká republika