Trolejbus z plzeňských ulic míří do stanice Boston

Specialisté z plzeňské Škodovky a jejich američtí kolegové testují již několik dní v ulicích západočeské metropole prototyp nového trolejbusu, který je určený pro americké město Boston. Škodovka získala kontrakt na trakční vybavení 27 trolejbusů a první zkompletované stoje by měly jezdit za oceánem už v průběhu příštího roku.

Trolejbusy vyrábí americká firma Neoplan, elektropohon dodává Škoda Energo. " Během deseti dnů jsme s prototypem najeli v ulicích města přes 250 mil a k žádným závažnějším poruchám nedošlo. Dolaďujeme poslední detaily," řekl zkušební technik Martin Pavelec.

Řidič Petr Koča soudí, že oproti trolejbusům ze Škody Ostrov se s prototypem obtížněji manévruje. "Je to dáno tím, že je celkově širší. Jiný je i způsob ovládání některých funkcí. Například směrovky se zapínají nohou. Trolejbus dosahuje maximální rychlosti přes 70 kilometrů za hodinu," upřesnil Koča, který se Škodou Plzeň spolupracuje jako zkušební šofér už delší dobu. "Samozřejmě než jsem si sedl za volant, musel jsem si nastudovat návod," dodal. Trolejbus atypického vzhledu s rozsvíceným nápisem Boston nad čelním sklem budí ve městě velkou pozornost. "Lidé se za námi otáčejí. Asi je to pro ně atrakce," uzavřel Koča.

PATRIK BISKUP, FLASHNEWS

obsah | Česká republika