Místo gripenů mají přijít tornada

Ministerstvo obrany vyjednává už několik týdnů o pořízení starších stíhaček Tornádo F-3 z výzbroje Velké Británie. Ve hře je přitom možnost, že by letouny byly do Česka dodány pouze na základě mezivládní dohody a nebylo by proto nutné vypisovat výběrové řízení. Tím by definitivně padl plán na vybavení českého letectva britsko-švédskými gripeny.

Právu to sdělily dva zdroje z ministerstva obrany, které si nepřály nezveřejnit jméno. "Vidíme to jako řešení, které nám umožní vyřešit ochranu vzdušného prostoru ve velmi krátkém čase, ve chvíli, kdy se nedaří najít politickou dohodu na nákupu nových letounů," řekl jeden z nich.

Podle informací Práva ministerstvo obrany promýšlí s Velkou Británií následující model. Britská armáda začne v příštích třech letech vyřazovat starší tornáda a nahrazovat je má novými stíhačkami eurofighter evropského konsorcia EADS. Když se podaří obraně najít s Londýnem společnou řeč, 14 vyřazených letounů skončí v ČR. Česko by za ně platilo buď nájem, nebo by je odkoupilo na splátky. Podle všeho je ale pravděpodobnější pronájem. Právně by byl obchod zajištěn mezivládní smlouvou o vzájemné spolupráci VB a ČR při ochraně českého vzdušného prostoru.

"Nevyžadovalo by to ani korunu mimo rozpočet armády. Bylo by to násobně levnější než nákup nových letounů, i když to není řešení na třicet let," uvedl dále zdroj Práva. Nechtěl ale konkrétně říct, v jaké cenové relaci by se letouny pohybovaly.

Prní tornada možná již v roce 2006

Podle něj by první britský stroj mohl do Česka přijít někdy v roce 2006. Přitom o rok dříve začnou vojáci vyřazovat staré ruské stíhačky MiG-21. Životnost olétaných tornád má být přitom do roku 2014. Česko by tak získalo čas rozhodnout o tom, zda do budoucna přece jen nakoupí nové stíhačky nebo nikoliv. Navíc po roce 2008 bude mít resort obrany dost vlastních prostředků, aby splátky za nové letouny hradil ze svého bez nárokování dalších financí ze státního rozpočtu.

Jednání s Brity za českou stranu vede náměstek ministra obrany Jan Váňa. Včera ale nechtěl jejich průběh komentovat s odkazem, že je to citlivé. Podobně se vyjádřil i ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Na dotaz Práva prohlásil, že se jedná o bilaterální dohodu, která zatím není dokončena, proto by podle něj bylo předčasné o ní hovořit. V současné době je v Česku podle informací Práva expertní tým z Velké Británie. Výsledek jednání se čeká už koncem tohoto měsíce.

KAMIL HOUSKA, PRÁVO

obsah | Česká republika