Topolánek souhlasil, bude zase premiérem

Předseda ODS Mirek Topolánek přijal nabídku prezidenta Václava Klause na druhý pokus o sestavení vlády. Hlava státu ho jmenuje ve středu. Návrh dnes přijal na doporučení širšího vedení občanské demokracie, zvažoval také, že by prezidentovi místo sebe nabídl "někoho méně politického".

Topolánek bude od středečního odpoledne ve dvou rolích, povede dosluhující menšinový kabinet ODS a zároveň se pokusí složit novou vládu. Až po jejím jmenování skončí práce současného kabinetu. Na krátké tiskové konferenci po zhruba hodinové schůzce na Pražském hradě Klaus ani Topolánek nenaznačili, jakou by měla mít nová vláda podobu.

Dopoledne Topolánek vyloučil, že by ODS začala jednat se sociálními demokraty o velké koalici. Uvedl ale, že bude "nepochybně vyjednávat s ČSSD". Občanští demokraté tvrdí, že jsou v nové politické situaci, což jim dává možnost využít i nové varianty.

Sociální demokraté uvedli, že jsou ochotni jednat s ODS o podpoře menšinového kabinetu občanských demokratů, který by vládl dva roky. ODS však dlouhodobě uvažuje o předčasných volbách už v příštím roce. Místopředseda ODS Petr Nečas, který spolu s Topolánkem a šéfem poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem tvoří tým vyjednavačů, řekl, že se dnes konají "kontaktní jednání".

Velkou schůzku, například lídrů všech pěti sněmovních stran, ale podle něj dnes ODS nechystá. "To nevylučuje, že se tak může stát někdy v budoucnosti," uvedl. Topolánek doplnil, že termín jednání s ČSSD není zatím určen. Bez stabilní vlády je Česko už pět měsíců, Topolánek se pokusil složit menšinový kabinet ODS, nezískal však pro něj důvěru ve sněmovně. Ke krachu zatím vedla i všechna další vyjednávání, například projekt trojkoaliční vlády ODS, zelených a lidovců se stovkou poslanců ve sněmovně.

Lidovci pro trojkoalici, zelení pro vládu odborníků

Lidovci nevylučují návrat k myšlence trojkoalice, přednost ale dávají takzvané duhové vládě. Zelení považují nadále za nejlepší řešení zablokované politické situace vládu odborníků, která by zemi příští rok dovedla k předčasným volbám.

Přijatelná je pro ně i varianta, kdy by v čele poloúřednického kabinetu stál Topolánek. Menšinový kabinet ODS, který by zemi vládl dva roky, jak si přeje ČSSD, zelení nepodpoří.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika