ODS podpořila Topolánka v čele strany

Téměř sedmdesát procent členů ODS podpořilo Mirka Topolánka ve funkci předsedy Občanských demokratů. V čele strany bude stát další dva roky. Prvním místopředsedou byl zvolen Pavel Bém. Místopředsedy zůstávají středočeský hejtman Petr Bendl, Ivan Langer a Petr Gandalovič.

Pro Mirka Topolánka na kongresu pro něj hlasovalo 330 z 476 delegátů. Topolánek před volbou sjezd žádal o silný mandát, aby mohl vyjednávat s ostatními stranami vyjma KSČM o překlenovací vládě. Usnesení týkající se vyjednávání přijme kongres odpoledne.

"Moc vám děkuji za důvěru a za ten mandát," řekl po zvolení staronový lídr nejsilnější strany. Dnešní hlasování podle něj nebylo jen o jeho osobě, ale i o cestě, po níž se ODS dá. "Já myslím, že jste rozhodli správně," prohlásil.

Před dvěma lety Topolánek obhájil funkci s podporou 90 procent delegátů. Letos ale musel čelit výhradám kvůli tomu, že vyjednává o vládě i se sociální demokracií a že považuje za nereálné prosadit volby už v příštím roce. Mantinely vyjednávání jsou podle Topolánka - nedopustit vládu s KSČM, neskončit v opozici a ve vládě prosadit co nejvíc programu občanské demokracie.

Po volbě předsedy budou delegáti volit prvního místopředsedu. Vybírat budou mezi třemi kandidáty - s dosavadním druhým mužem ODS Petrem Nečasem se utká pražský primátor Pavel Bém a ministr financí Vlastimil Tlustý. Ministr vnitra Ivan Langer, který byl na funkci navržen také, se bude ucházet jen o křeslo řadového místopředsedy.

Koncem týdne hodlá prezidenta Václava Klause informovat o stavu vyjednávání o nové vládě. Prezident podle premiéra očekává průběžnou zprávu, na Hrad rozhodne neponese hotový projekt.

Pro Topolánka je druhý pokus posledním

V České televizi dnes Topolánek řekl, že budoucí kabinet může být složen z jedné, dvou, tří i čtyř stran s různou mírou podpory. Chce přitom, aby vláda byla "personálně a programově silnější" než současná ministerská sestava. Kongres dal podle staronového předsedy velký důraz na předčasné volby. "Já to jako závazek cítím. Pokud se nepodaří vyjednat vládu s mandátem, vládu s velmi silným programovým étosem, tak ODS bude tlačit na předčasné volby. Což není novinka, ale kongres tomu dal jasný směr," uvedl. Pokud se politické strany rozhodnou, že druhý pokus bude neúspěšný, bez toho, že by se nějakým způsobem na nové vládě podílela i ČSSD, nová vláda nevznikne, dodal.

Pokud se Topolánkovi nepodaří ve druhém pokusu získat pro svůj projekt důvěru poslanců, tak tvrdí, že to nebude on, kdo dostane třetí a poslední možnost. V případě, že druhý pokus nevyjde, totiž nejprve odstoupí předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) a poslanci bude muset volit jeho nástupce. Může se stát, že žádného nezvolí, nebo zvolí a povede to k vládě podporované komunisty, soudí Topolánek.

Bém by mohl nahradit Topolánka

Bém šel do volby místopředsedy ODS posilněný drtivým vítězstvím strany v hlavním městě v podzimních volbách, těší se také podpoře prezidenta a čestného předsedy ODS Václava Klause. Je považován za člověka, který by v budoucnu mohl nahradit Mirka Topolánka v předsednickém i premiérském křesle. Přesto se moc nečekalo, že se druhým mužem ODS stane hned v prvním kole. Údajně získal primátor více než dvojnásobek hlasů než Nečas.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika