První cesta Topolánka povede k Paroubkovu příteli

První zahraniční cesta Mirka Topolánka ve funkci premiéra nepostrádá nádech pikantnosti, i když vede zcela tradičně na Slovensko. Sejde se totiž neoficiálně s premiérem Robertem Ficem, který je přítelem hlavního Topolánkova soupeře Jiřího Paroubka.

Navíc právě Fico velmi vehementně podporoval předsedu ČSSD před volbami proti Topolánkovi. Ten zase neustále vychvaloval Ficova největšího politického rivala, slovenského expředsedu vlády Mikuláše Dzurindu. Nový český premiér, jehož kabinet odpoledne jmenuje prezident Václav Klaus, v tom však nevidí vůbec žádný problém: "Bude to pouze krátká návštěva, protože vztahy se Slovenskem jsou nadstandardní. Ani nemám pocit, že bychom s Robertem Ficem měli řešit něco zásadního."

Ke schůzce má dojít na středečním kvalifikačním fotbalovém zápase Slovensko - Česko v Bratislavě. Mluvčí slovenské vlády Silvia Glendová se k tomu nechtěla moc vyjadřovat. "Zeptejte se mě až po tom fotbale." Sám Fico prý zase může něco k Topolánkově vládě říci až po jejím oficiálním jmenování. Již zítra však bude na Slovensku ministr zahraničí Alexandr Vondra, který tam jede na jednání zemí visegrádské čtyřky.

(vib), (mat), MF DNES

obsah | Česká republika