ČSSD: Topolánek dostal všimné 2,5 milionu

Pro Mirka Topolánka problémy kolem jeho podnikání a splácení dluhů nekončí. I když se je snažil ve středu vysvětlit, hlavního politického soupeře - ČSSD - nepřesvědčil. Strana Jiřího Paroubka nově tvrdí, že se Topolánek obohatil o 2,5 milionu korun.

Když premiér Topolánek ve středu dlouze promlouval o tom, jak se jeho bývalá firma VAE a on sám vyrovnali s téměř 70 milionovým dluhem, mezi nejpozornější posluchače zcela jistě patřili lidé v Lidovém domě - sídle opoziční sociální demokracie. Vždyť právě jim by pád šéfa nejsilnější strany v zemi přinesl největší ovoce.

Už proto bylo zajímavé čekat, s čím levicoví lídři přijdou. A jejich první reakce ukázaly, že nadále budou mluvit o pochybení Mirka Topolánka.

"Podle našeho názoru získal v principu pan Mirek Topolánek od společnosti Eltodo ´všimné´ ve výši 2,5 milionu korun," napsalo vedení ČSSD v prohlášení, které podepsal stranický mluvčí Zdeněk Rýpar.

Dva a půl milionu korun je částka, kterou Topolánek získal za prodej svých akcií ostravské společnosti VAE. Tyto peníze mu dal tehdejší i nynější šéf společnosti VAE Zdeněk Hill, který odmítá, že by nákup akcií problémové společnosti byl pro něj nevýhodný či nějak podezřelý.

Topolánkovy akcie prý neměly žádnou hodnotu

Sociální demokraté jsou jiného názoru. Myslí si, že 2,5 milionu korun je vlastně všimné od pražské společnosti Eltodo, která odkoupila celý, téměř 17 milionový dluh VAE. Z vyjádření ČSSD vyplývá, že podle jejího názoru Eltodo umožnilo obchod mezi Topolánkem a Hillem, i když k tomu nemělo důvod. "Byla to libovůle Eltoda," podotýká ČSSD.

Proč všimné? "Před tím, než společnost Eltodo zrušila zástavní právo na akcie VAE v majetku pana Topolánka a než zničila směnku, byla hodnota těchto akcií z pozice pana Topolánka nulová, neboť s nimi nemohl nakládat a zhodnotit je. Firma Eltodo učinila své kroky přes fakt, že společnost VAE v dané době a dokonce ani do nynějška nesplatila svůj dluh, a navíc, jak dokládají veřejné zdroje, byla v těchto i následujících letech několikrát předmětem exekuce kvůli jiným nespláceným závazkům," tvrdí opoziční strana.

Přitom mluví o tom, že poté, co firma Eltodo zrušila zástavní právo a zničila příslušnou směnku, náhle získaly akcie VAE hodnotu 2,5 milionu korun.

"Pokud by se společnost Eltodo chovala standardně ekonomicky, nikdy by nepostupovala tak, že by snížila zajištění své pohledávky, tedy zrušila zástavní právo na akcie a zničila směnku - naopak by vymáhala své prostředky jednoznačně a přiměřeně rázným způsobem," píše ČSSD v prohlášení a hned si odpovídá, proč se tak Eltodo chovalo.

"Jediný viditelný důvod, proč jednala tak, jak jednala, je snaha zavázat si politika Mirka Topolánka a potažmo ODS. Problémem pana Topolánka je, že tuto úlitbu přijal a podle nás ani není podstatné, zda za ni poskytl nějaké plnění či neposkytl."

I média poukazují na "vstřícnost" Eltoda

Komentáře a analýzy středečního tisku rovněž mají připomínky k Topolánkovým vysvětlením a mluví o některých bílých místech.

Například MF DNES poukazuje právě na chování společnosti Eltodo, která se podle autorů analýzy zachovala k Topolánkovi velkoryse.

"Faktem pořád je, že společnost VAE dlužila šestnáct milionů, splácet však musí pouhých pět. Podobně MF DNES vznáší pochybnosti nad chováním První městské banky, která dluh VAE přepustila s desetimilionovu slevou.

RADEK BARTONÍČEK, IDNES.CZ

obsah | Česká republika