Tygr z opuštěného statku skončil v zoo

Pětiletého tygra, který žil na opuštěném statku ve Višňové na Liberecku, přestěhovali v sobotu dopoledne veterináři do Zoologické zahrady v Liberci. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro jeho chov. Usedlíci měli ze zvířete strach několik let.

Podle ředitele zoo Davida Nejedla je zvíře v poměrně dobrém stavu a nyní je umístěno v izolačním zařízení zahrady. Obyvatelé Višňové se tygra báli téměř pět let. Situace se ale vyhrotila poté, co konkurzní správce nařídil vyklidit statek, který tygr obýval. Zvíře pak v opuštěném areálu zůstalo samo a dostávalo jen krmení a vodu. Nenechavci ale postupně rozkrádali vybavení statku, a ze středy na čtvrtek dokonce ukradli část mříží u jedné ze tří klecí. "Stačilo málo a dostal by se ven," řekla starostka Višňové Marie Matušková.

Převoz byl plánován na pondělí

Starostka netajila spokojenost nad tím, že se jí podařilo problém se zvířetem vyřešit. Obávala se toho, že poté, co se informace o tygrovi objevily v médiích, začnou se do statku sjíždět zvědavci. "I místní často chodili až k mřížím klece, už mi několikrát někdo přiznal, že po něm zvíře seklo tlapou," řekla Matušková.

Právě obavy z přílišného zájmu a také ohlášené zhoršení počasí a mrazy byly podle Nejedla důvodem, proč bylo rozhodnuto o urychleném převozu tygra už v sobotu, když původně byl naplánován až na pondělí.

"Zvíře bylo v kleci v nevyhovujících hygienických podmínkách a nemělo možnost se nikde skrýt před mrazy," řekl Nejedlo. Chovatelé se obávali, že pokud by čekali, mohlo by to zvíře oslabit a nemuselo by přežít narkózu při převozu.

Tygra se nechce vzdát

Zvíře, které v květnu dosáhne pěti let, je podle chovatelů zoo zřejmě křížencem tygra usurijského a sumaterského. Jeho váha se může pohybovat kolem 250 až 300 kilogramů.

Majitelem tygra je manželka libereckého podnikatele Vladimíra Krále, který si nyní odpykává trest za vraždu. Zvířete se nechce vzdát. Dokud pro něj ale nevytvoří odpovídající podmínky, tygr zůstane v liberecké zoo. Náklady na jeho pobyt ponese Městský úřad ve Frýdlantu, který o odebrání zvířete majiteli rozhodl. Jen žrádlo pro tygra stojí podle odhadů denně kolem 300 korun.

ČTK, iDNES

obsah | Česká republika