Tenk je nejlepším střelcem na světě

Český reprezentant Martin Tenk zvítězil v anketě o nejlepšího střelce světa. K prvenství mu v hlasování členů Mezinárodní střelecké federace a příslušné sekce Mezinárodní organizace sportovních novinářů pomohly úspěchy ve Světovém poháru. V loňské sezoně totiž vyhrál všechny tři závody v libovolné pistoli, na nichž startoval.

Tenk nejprve vyhrál v květnu v americkém Fort Benningu, v červnu pak v Záhřebu a mezi pistoláři jej o měsíc později nikdo neporazil ani v korejském Changwonu. V říjnovém finále Světového poháru v Miláně útočil rovněž na zlato, ale pokazil poslední ránu a o jedinou desetinu bodu skončil celkově druhý.

"Je to pro mě velice příjemná zpráva. Zvítězit v tak obrovské konkurenci nejlepších střelců světa ze všech disciplín je pro mě velkým úspěchem," řekl Tenk. Martin Tenk se loni také probojoval do finále mistrovství Evropy v kulových zbraních a v disciplíně libovolná pistole skončil v Plzni čtvrtý. Ve vzduchové pistoli ve švédském Göteborgu pak obsadil sedmé místo.

"I když jsem z evropských šampionátů nepřivezl ani jednu medaili, byl jsem se sezonou spokojen. Pro tu letošní olympijskou je toto ocenění velkou motivací, ale i závazkem," dodal majitel olympijského bronzu ze Sydney. Mezi ženami se stala nejlepší sportovní střelkyní uplynulého roku ruská puškařka Ljubov Galkinová.

Výsledky ankety:

Muži:

1. Tenk (ČR/pistole) 43 bodů, 2. Almaktoum (SAE/trap) 37, 3. Pellielo (It./trap) 30, 4. Sidi (Maď./puška) a Kadžibekov (Rus./ puška) oba 27, 6. Nestrujev (Rus./pistole) 26.

Ženy:

1. Galkinová (Rus./puška) 70, 2. Ning Wej (Čína/pistole) 47, 3. Quintanalová (Šp./pistole) 42, 4. Grozděvová (Bul./pistole) 35, 5. Pfeilschifterová (Něm./puška) 24, 6. Kuzněcovová (Rus./ puška) 21.

LIDOVKY

obsah | Česká republika