Telička: Brusel čeká, co se u nás bude dít

Jdu relativně daleko, když vám říkám, že předčasné volby by pro mě byly posledním řešením, říká evropský komisař za ČR. "V EU si děláme ostudu. Ale i nad jinými členskými zeměmi občas zůstává rozum stát," myslí si Pavel Telička.

Co se teď děje - jestli vůbec něco - v Evropské komisi po pádu naší vlády? Už jako velvyslanec jste říkal, že do Bruselu vysíláme rozporuplné signály, a to především kvůli tomu, jak razantně se ODS staví k zahraniční politice vlády. Po eurovolbách ODS poslala velvyslanectvím v ČR dopis, že vláda nemá dostatečný mandát ohledně evropské ústavy a v případě, že se ODS dostane do vlády, zahraniční politika ČR bude jiná.

Pokud by skutečně začalo docházet ke zpochybňování současné politiky EU, tak v ten moment se taková vláda a země začne marginalizovat. Bude docházet k názorovým a politickým střetům. V řadě členských zemí se ale ukázalo, že jakmile převezmete vládní zodpovědnost, tak víte, kde hlavní směr EU je. Vraťme se o pár let zpět a vzpomeňme si, jaké pocity vznikly kvůli situaci v Rakousku. Byly pochybnosti na adresu kancléře Schüssela, protože vstoupil do vlády se Svobodnými... Nakonec Rakousko nezpůsobilo sebemenší problém.

Takže v Bruselu vládne klid.

Ne, ne, ne.

Tak přece jen nervozita?

Myslím, že nervozita je silné slovo. Je to v rovině očekávání s otazníky, jak se situace v Česku vyvrbí. Je zájem, aby v této zemi byla sestavena vláda. Abychom byli pro EU čitelní.

Na ODS se ptám právě kvůli evropské ústavě. Jan Zahradil už avizoval, že by mohla blokovat její přijetí. Buď před referendem doporučí lidem "ne", v lepším případě nezorganizují žádnou kampaň.

Hm. Rozumím. Možná je v Bruselu přece jen více nervozita, než nějaká obava. Ano, tato slova od ODS padají. Ale nemůžete jít do žádného jednání s tím, že říkáte: "Ne, tady je naše hranice a dál nejdeme." Kdybych šel na jednání rady a pokaždé bych řekl "ne, tečka", tak se marginalizuju. Dostanu se mimo proud a nebudu mít vliv na rozhodování. Opakuji, otazníky v Bruselu jsou. I proto, že jedno referendum může mít vliv i na referenda v jiných zemích. Neschválit ústavní smlouvu není dobrá alternativa.

Předpokládám, že se vás jiní komisaři ptají, jak by se situace u nás měla vyřešit...

Spíš se mě ptají, co se stalo. Říkám jim, že v kampani příliš nezaznívala evropská témata, byla malá volební účast, došlo k nějakým výsledkům, které prohloubily problémy v největší vládní straně. Popisuju jim to spíše ve faktografické rovině.

Ptají se vás, proč zrovna v ČR padla vláda, když ve většině zemí dopadly vládní strany špatně?

Ano. A tam říkám, že o něco se snažila opozice a zároveň byl určitý vývoj v ČSSD, který urychlily právě eurovolby. Moje kolegy vývoj v ČR překvapuje.

Určitě se vás komisaři ptají právě na Špidlu, protože on má v Bruselu dobrou pozici.

Rozhodně. Premiér Špidla je respektován u svých protějšků. Někteří jsou překvapeni.

Co by bylo pro ČR nejlepší? Předčasné volby?

Komisaři mají své limity komentovat vnitropolitickou situaci členských zemí. Já už nejsem představitel ČR. Ani nemám žádný všelék. Ani nemám detailně zpracovaný názor. Jen vím, že ČR potřebuje relativně rychle stabilní vládu, která bude schopna se rychle zařadit do jednání, která ji čekají na evropské scéně.

Vím, že nemáte všelék. Ale jste vlastně nejvýše postavený český politik. Pokud jsem to správně pochopila, tak je vám jedno, kdo by v té vládě seděl, ale hlavně aby byla rychle sestavena a byla stabilní.

Ano, toto je pro mě velmi podstatné. Teď nevím, jaké je nejlepší řešení. Souhlasím s těmi, co říkají: "Je tady prostor, který ještě nebyl vyplněn. Jsou tu ještě určité možnosti. Vyčkejme." Pro mě by byly předčasné volby skutečně až posledním řešením. Teď vám to říkám jako občan ČR. Ne jako komisař.

Vadilo by vám jako bývalému komunistovi, kdyby novou vládu podporovala KSČM? Případně kdyby v ní přímo zasedla? Obracíte oči v sloup. Nebojte, já se vás nebudu ptát, proč jste vstoupil do KSČ. Už jste beztak řekl, že své důvody si ani nepamatujete.

Pro mě je podstatné to, aby ta vláda měla dobrý program, který by byl i uskutečňován. Jestli by mi vadila podpora komunistů... Já bych dával preferenci tomu, aby byla sestavena vláda bez této podpory. Ale já se teď už dostávám na hranici toho, co mohu jako komisař komentovat.

Vy jako komisař nemůžete říct "Nechci v ČR vládu komunistů"?

Podívejte se, to jsou opravdu vnitřní záležitosti členské země. A já mám s touto zemí v tuto chvíli společné pouze občanství. To je totéž, jako kdybych říkal, kdo má být ve vládě ve Francii. Jdu relativně daleko, když říkám, že předčasné volby by pro mě byly posledním řešením. Až budeme dělat rozhovor za několik let a já budu už v jiné pozici...

Neobáváte se, že mi na tyto otázky budete moci odpovědět už za půl roku? Určitě víte, proč se na to ptám.

No, představte si... Ale vážně. Samozřejmě nemůžu vědět, co bude za půl roku. Když budete chtít rozhovor, až nebudu komisařem, tak vám ho velmi rád poskytnu. Za půl roku... Já vycházím z následující věci. Za prvé je tady usnesení vlády, které mi dává mandát do roku 2009. Za druhé vycházím z toho, že je v obecném zájmu, aby na dalších pět let byla notifikována osoba, která bude nejlépe fungovat ve prospěch evropských zájmů, ale taky jako reprezentant ČR. Současné přípravné období dává Česku obrovskou výhodu. Co se týče příštího složení EK, na podzim dojde ve starých členských státech k radikální změně. Možná tam zůstanou dva, tři, čtyři z těch současných komisařů. Bude dobré, když v komisi bude za ČR někdo, kdo se v té situaci velmi dobře orientuje. Kdo má takovou pozici, aby mohl některé věci prosazovat. A aby to byl člověk, který zároveň velmi dobře zná česká specifika. Teď jsem vám ale neodpověděl na otázku, že?

Neodpověděl.

Vidíte, jak jsem nápomocný. Takže - neobávám se toho. Nežiju funkcí. Jestli o tom občas nepřemýšlím? To ano. Ale není to z kategorie obav.

Vysvětloval jste, jaká osoba by měla být komisařem. To je ale teorie. Vy jste nezaznamenal, že se tu začínají rozjíždět "politické kšefty"? Že jste se stal v podstatě figurkou na šachovnici, která bude na podzim možná z pole vyhozena a na vaše místo přijde třeba Špidla či Cyril Svoboda?

Samozřejmě, že jsem mluvil o teorii. Ale ta má určitá daná fakta. Samozřejmě, že v tomto rozhovoru i využívám příležitost, abych - ne podsouval vládě kritéria, ale řekl, že jsou tady podstatně důležitější zájmy než zájmy užší a krátkodobé.

Co tedy říkáte těm politickým kšeftům?

No tak... Možná mi to nebudete věřit, ale já politiky neobvolávám, nezjišťuju, co se mnou bude. Je pravda, že jsem dnes dvě schůzky měl, ale to spíš bylo v reakci na to, abychom si některé věci vyjasnili. Jestli jsem předmětem kšeftování, to stejně neovlivním. Skutečně takové obchody nejsou v zájmu této země. Budeme tím vysílat určité signály! Vytvoříme si pozici, ze které se budeme těžko dostávat. Jestli to nechápeme, tak možná spláčeme nad výdělkem. Tady nastala nějaká situace a pokud se nemýlím, existovaly názory, že jsem vhodný kandidát. Já jsem šel do komise jako člověk, který bude schopen okamžitě začít odvádět výsledky.

Tyto názory existovaly. Cyril Svoboda prohlásil, že si lepšího kandidáta než vás neumí představit. Na druhou stranu Miroslav Kalousek měl z vaší nominace málem infarkt.

Já si názoru Cyrila Svobody vážím. Ajá si vážím i toho, že Miroslav Kalousek řekl svůj názor otevřeně. I když já bych taková slova jako on nikdy nevolil, zvláště když mě prakticky nezná. My jsme se potom i sešli a o tomto hovořili. Mám zájem být v kontaktu s českými politiky. To dělám a budu dělat. Ať už do 31. října tohoto roku, nebo do 31. října 2009. Nešlo o to, s panem Kalouskem k něčemu dospět. Jen jsem chtěl, abychom si řekli své názory férově do očí. V té souvislosti se přece řekla spousta věcí.

Spousta věcí, nebo spousta lží?

Myslím, že tam byly i nepravdy. Získal jsem z toho pocit, že jsem jediný ve střední Evropě, kdo byl v KSČ. Věřte mi, že mám určité zásady a ctím určité hodnoty, ke kterým se řada lidí, kteří mě za členství v KSČ kritizují, ani nedostala.

A vy jste k těm zásadám nakonec dospěl.

To by bylo na delší povídání. Nebylo to všechno jednoznačné. V těch 22 letech jsem měl na některé věci názory ulítlé, na některé zas celkem zdravé... Samozřejmě jsem se vyvíjel.

Na BBC jste řekl, že diplomatickou školu v Moskvě jste nestudoval. Já jsem poté dostala anonym, že v Moskvě sice ne, ale zato jste prý absolvoval studium v Kyjevě...

Je smutné, že tyto anonymy píšou lidé, za jejichž morální kredit bych se já styděl. Nicméně ano. Potvrzuji, že jsem byl na území bývalého SSSR dvakrát: na olympiádě s CKM a na ragbyovém turnaji v Tbilisi. Abych to upřesnil, projeli jsme Lvov, Kyjev, Rostov na Donu. Ve všech těchto městech jsem byl, v žádném z nich jsem nestudoval.

Dostávají se do Bruselu takové informace, jako je například tvrzení Miloše Zemana, že náš zřejmě budoucí premiér Gross je mafián? Děláme si v Evropské komisi ostudu?

Samozřejmě, že se tyto věci do Bruselu dostávají. Tentýž den, co se tady něco řekne, tak se to tam ihned dostane, přeloží a analyzuje. To je logické. A samozřejmě jsou na to různé názory. Já Zemanova obvinění vnímám jako velmi závažná. V současné době prostě považuje EU naši situaci za rozjitřenou a citlivou. Ne všechno, co se tu řekne, je bráno jako Písmo svaté. Spíš už z toho v Bruselu panuje únava. Podívejte se, samozřejmě že si tam děláme ostudu. Ale ostudu si dělají i jiné země. I nad jinými zeměmi vám občas zůstává rozum stát.

Budí v EU rozpaky vztah prezidenta Klause k integraci?

Před časem před politickými vězni prohlásil, že evropský superstát představuje větší nebezpečí než komunismus... Na tento výrok jsem byl v Bruselu tázán. Hlavně proto, že žádný superstát se v Evropě nebuduje. Není k tomu vůle. Máme před sebou jiné úkoly. Klaus tímto překvapil, ale na druhou stranu on je vnímán jako člověk s konzistentními názory. Mnozí se s ním neztotožňují. Ale taky tam existuje názor - a je i můj - že výrazně přispěl k diskusi o EU.

Ještě zpět k tomu, co s vámi bude, když vás ve funkci vystřídá třeba Cyril Svoboda. Nevyloučil jste komerční sféru, ovšem kategoricky jste odmítl vstup do české politiky.

A tohle jsem řekl kdy?

V únoru tohoto roku.

V únoru... To bylo v jiné situaci, ještě před nominací.

Něco se od té doby změnilo? Už byste se nebránil české politice?

Nemyslím si, ale uvidíme. Svou představu co dál v ten správný moment budu mít.

Proč odmítáte vstup do politické strany? Máte morální zábrany právě kvůli tomu, že jste už v jedné partaji byl?

Určitou roli to skutečně hraje.

Ale to si z toho nic nedělejte. Můžete si vzít příklad z Vlastimila Tlustého, Michala Krause a spousty dalších.

Každý jsme jiný. Fakt se nechci srovnávat ani s jedním, ani s druhým. Já si myslím, že jsem pro tuto zemi něco udělal. Pokud budu muset odejít a čeští politici si to obhájí, tak se tomu přizpůsobím. Snad si troufnu říci, že něco jiného bych dělal po odchodu v roce 2009, a něco jiného po odchodu v roce 2004. Pro mě je velmi těžké na toto téma hovořit, protože cokoli řeknu, bude to a priori a zcela logicky vyznívat jako moje obhajoba. Já se obhajuji výsledky své práce v Bruselu. Jako příklad, že pracuji dál, jsem zformoval svoji představu, jak by měla vypadat komise, co by měla dělat, a poskytl ji i designovanému předsedovi EK Barrosovi. Budu v tom pokračovat a na podzim se přizpůsobím situaci.

Nový europoslanec Vladimír Železný o postavení komisaře řekl několik věcí. Zkuste stručně reagovat. "O naprostém nepochopení EU svědčí populistické vykřikování naší vlády, že jednou z priorit ČR je jedna země - jeden komisař. To je jedna z největších stupidit, kterou ze sebe naše vláda vydala."

Nesouhlasím. Ale situace se bude v čase vyvíjet. Dnes si myslím a ne proto, že tam sedím já - že má smysl, abychom jako nový členský stát měli člena kolegia komise. Jenom za tu dobu, co jsem tam, se přijala celá řada usnesení, která se týkají ČR. Projednávali jsme třeba některé otázky kolem finanční perspektivy a státní pomoci. Já můžu přijít a říci v EK, že v té zemi, kterou znám nejlépe, s ohledem na ta a ta specifika bude mít takové rozhodnutí ten a ten dopad. Když v komisi takový názor nezazní... Ale v čase se to může vyvíjet.

"Telička jako komisař nesmí jakkoli preferovat ČR."

Souhlas. Ale svou znalostí a zkušeností přispívám k tomu, aby rozhodnutí EK zohlednila i ČR.

Není mezi těmito dvěma polohami citlivá hranice?

Ta hranice tam je. A možná že je citlivá. Ale když tu instituci znáte dobře, tak tuto hranici nepřekročíte. Když bych to udělal, tak se mi to příště vymstí. Tím, že už nedosáhnu svého.

Železný dále říká: "Telička nesmí přednostně informovat Českou republiku o čemkoli, co se v jeho komisi děje."

To je zase o té hranici. Určitě neupřednostňuju, ale kontaktu s českými politiky se vyhnout nemohu. Můžu dávat svá hodnocení. Ale přednostně informovat? To bych se marginalizoval.

Řekněte fiktivní příklad informace, kterou byste nemohl české vládě přednostně sdělit.

Třeba pokud by se chystala nějaká opatření vůči ČR, která by ji postihla s ohledem na nepovolenou státní pomoc. S takovými citlivými informacemi nemohu do ČR jít.

Dále: "Telička musí být naprosto nestranný, nelítostný k ČR."

Nestranný... To myslím, že sedí. Nelítostný? To myslím, že nesedí. Protože není smyslem, aby rozhodnutí EK poškozovala ČR. Pokud ovšem samozřejmě přijímáme rozhodnutí, které postihuje ČR, tak ano. Je to z této kategorie. Tady má možná pan Železný pravdu. Budu muset být nelítostný. Nemohu a priori vystoupit jen proto, že by se to mohlo ČR dotknout. Ale znovu říkám, komisař může lecčemu preventivně předejít tím, že do Prahy upozorní: "Podívejte se, když půjdete touto cestou, my to uděláme. Ale máte tuto lepší alternativu a tím se vyhnete problému." To lze. A to se pochopitelně děje.

Už jste to udělal?

Ano. Stalo se to. Když se mě zeptáte na příklady, řeknu vám, že jsou tři. Ale nemůžu vám to říct do novin, protože ty věci jsou nyní v běhu.

Poslední Železného výrok...

Vy ho máte ráda.

Nemám. Ale hovořil o vás celkem jasně. "My nemáme svého komisaře. Telička nesmí být náš komisař. On musí být komisař EU."

Jo. Já se skutečně cítím jako komisař Čechů, Maďarů, Němců... Ono to bude znít jako klišé. Ale já se opravdu zajímám o to, co zajímá občana. Jednu z věcí, kterou jsem si vzal na sebe, je vytvořit katalog práv spotřebitele. Kdybychom se lidí tady v kafetérii zeptali, jaká mají práva, tak nám neodpovědí. A proč? No protože si o tom nepřečtou čtyřicetistránkovou brožurku. Ale tři stránky, které někde šikovně umístíme, si přečtou.

RENATA KALENSKÁ

obsah | Česká republika