Telecom se dohodl na ovládnutí Eurotelu

Český Telecom ve čtvrtek dotáhl do úspěšného konce jednání o koupi 49procentního balíku akcií mobilního operátora Eurotel. Ty přibudou k jeho dosavadnímu 51procentnímu podílu. Telecom tak Eurotel zcela ovládne. Na prodeji akcií se dohodl s americkým konsorciem Atlantic West.

Za 49 procent akcií měl podle dřívějších oznámení Český Telecom zaplatit 1,285 miliardy dolarů (34 mld. korun). Zdroj přítomný jednání však uvedl, že ČT uspěl v jednání s kosorciem Atlantic West (společnosti AT & T Wireless a Verizon Communications) a zaplatí zřetelně nižší sumu, cituje ČTK agenturu Reuters. Společně se snížením ceny by se tak ve výsledné dohodě mohly objevit i další blíže neupřesněné podmínky.

Do jednání o koupi Eurotelu letos v březnu vstoupil i ministr informatiky Vladimír Mlynář. Ten se v New Yorku setkal s vedením konsorcia Atlantic West. Právě zde měla být údajně cena 34 mld. korun zmíněna. Ministr však o setkání oficiálně informoval až v dubnu s tím, že se jednalo o neformální schůzku. Ke stavu jednání tehdy rovněž uvedl: "Bábovka už začíná zlatovatět, ale není ještě v takovém stavu, aby mohla být vytažena z trouby."

Eurotel je s 3,95 miliónu klientů nejúspěšnějším mobilním operátorem v ČR. Na konsolidovaných výnosech Telecomu se loni podílel více než čtvrtinou. Právě koupě akcií od Američanů by mohla výrazně zvednout cenu Českého Telecomu před novým pokusem o privatizaci.

NOVINKY

obsah | Česká republika