Děti českých krajanů na společném táboře

Dne 28.6.2002 končí tábor pro děti českých krajanů z Jugoslávie, Rumunska a Chorvatska, který se koná v Pilském Mlýně u Blatné. Tábor organizuje již tradičně odbor kulturních a krajanských vztahů MZV ČR.

Tábora se zúčastnilo 20 dětí ze srbského Banátu, 20 z rumunského Banátu a 40 z chorvatského Daruvaru. Pobytem děti provázela táborová hra - rumunské a jugoslávské děti putovaly po stopách praotce Čecha a chorvatské děti si hrály na husity. Děti se koupaly v místním rybníku, sbíraly bohatou úrodu hub a jezdily na výlety po okolních hradech a zámcích, např. Hluboká, Kratochvíle, Jindřichův Hradec. Navštívily také Plzeň a Prahu, kde se jim nejvíce líbila jízda metrem. Novinkou letošního tábora byla možnost přístupu na internet, s nímž se mnohé z dětí setkaly vůbec poprvé.

MZV ČR organizuje tyto tábory již od roku 1998, kdy se děti z Chorvatska rekreovaly v Mariánské u Karlových Varů. V roce 1999 se k nim přidaly děti z Rumunska a později z Ukrajiny, v letošním roce poprvé přijely děti z Jugoslávie. Děti z Ukrajiny pojedou z kapacitních důvodů na letošní tábor až koncem srpna do severních Čech. Celkem již tábory prošlo 440 krajanských dětí. Tábory jsou zaměřeny na výuku a zdokonalování českého jazyka formou her, písniček a divadla. Čeština je také jednotícím prvkem mezi dětmi z různých zemí, jejichž jazyky jsou odlišné.

MZV ČR

obsah | Česká republika