Za svatým Václavem putovaly tisíce lidí

Svatováclavská legenda ožila. Tisíce lidí zaplnily historické centrum Staré Boleslavi, kde slavnostní mší vyvrcholila národní svatováclavská pouť. Zástupy lidí putovaly k místu, kde byl kníže Václav zavražděn, i k ostatkům světce. Na dnešní oslavy byly dovezeny z Pražského hradu.

Podle legendy ve Staré Boleslavi před dveřmi chrámu v roce 935 Václava, patrona českých zemí, zavraždili družiníci jeho bratra Boleslava, když šel na ranní mši. V bazilice sv. Václava byly dnes vystaveny světcovy ostatky. V tisícileté historii opustila nejcennější svatováclavská relikvie, lebka sv. Václava, katedrálu Pražského hradu a byla dočasně přemístěna do Staré Boleslavi jen zcela výjimečně.

Svatováclavská pouť se koná už potřetí. Do města přijeli návštěvníci z 60 farností i hosté ze zahraničí. Podle odhadů se do města sjelo kolem pěti tisíc lidí. Lidé při mši sloužené pražským arcibiskupem Miroslavem Vlkem zaplnili Mariánské náměstí. Národní poutě ve Staré Boleslavi se konaly již od středověku. Tradice se přerušila během komunistického režimu.

Program slavností doplnila už od pátku lidová veselice s řadou atrakcí v lesoparku Houštka a v předchozích dnech i série bohoslužeb a kulturních akcí. I dnes odpoledne pouť pokračuje dalšími kulturními pořady na Mariánském náměstí a vyvrcholí večer ohňovým průvodem sv. Václava a ohňostrojem.

ČTK

obsah | Česká republika