Vysílání Svobodné Evropy v češtině skončí

Vysílání Svobodné Evropy v češtině v pondělí 30. září definitivně po 52 letech skončí. Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) oznámilo ukončení finanční podpory českého vysílání s odůvodněním, že Američané potřebují peníze na rozšíření vysílání do jiných zemí v souvislosti s bojem proti terorismu. Ačkoli americké ministerstvo zahraničí přislíbilo grant na české vysílání, rada guvernérů pro zahraniční vysílání další financování před několika dny rozhodně odmítla.

Podle ředitelky českého vysílání Olgy Kopecké se pro zachování vysílání vyslovilo mnoho posluchačů i známé osobnosti, například ministr kultury Pavel Dostál, předseda Senátu Petr Pithart či bývalá šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová.

Bez posluchačů

Počet posluchačů českého vysílání byl však podle zdroje Mediaprojekt již několik let pod pásmem rentability. Stanici si denně naladilo v posledním roce její existence zhruba 52 až 54 tisíc posluchačů, což je 0,4 až 0,5 procenta. Ač celoplošná stanice na velmi drahé střední vlně s třinácti vysílači, vlastním internetem integrovaným do portálu Českého rozhlasu a podporou mateřské firmy, umístila se hluboko v poli okresních rádií. USA financovaly české vysílání ročně 650 000 dolarů (asi 19,5 miliónu korun), Český rozhlas 6 poskytoval techniku, frekvenci a vysílací čas.

Od podzimu 1996 se na financování podílelo také několik českých a amerických firem a nadací. Denní až devítihodinovou relaci zajišťovalo deset stálých a 20 externích pracovníků. Svobodná Evropa byla založena v roce 1949 z iniciativy vlády USA s cílem šířit propagandu amerických idejí svobody a demokracie do zemí východní Evropy. Sídlem stanice se stal západoněmecký Mnichov. První zkušební vysílání pro české a slovenské posluchače zaznělo 4. července 1950, vysílalo se z nákladního auta pohybujícího se kolem hranic Československa.

Každodenní vysílání začalo 1. května 1951. Přes pochyby o dalším smyslu stanice po pádu berlínské zdi na podzim 1989 RFE/RL přežila. Nyní vysílá ve třech desítkách jazyků. V říjnu 1993 Česká republika nabídla, aby RFE/RL přesídlila do Prahy. Do budovy bývalého Federálního shromáždění se stanice přestěhovala v roce 1995.

PRÁVO

obsah | Česká republika