Studenti chtějí vydělávat na časopisu pro studenty

Pocházejí ze Zlína, studují ve Vídni mezinárodní obchod, ale za cíl svého byznysu si vybrali Prahu. Dvacátníci Adam Kožela a Tomáš Rašner chtějí vydělávat publikováním časopisu Stip, který budou rozdávat zdarma mezi pražskými vysokoškolskými studenty. Peníze mají magazínu s nákladem 50 tisíc výtisků přinést inzerenti, jak to funguje u deníků zadarmo.

Jako inspirace studentům a podnikatelům v jednom posloužil vídeňský časopis podobného formátu. "Dostal se nám do rukou magazín Stiv.at - Students in Vienna - a napadlo nás zkusit něco podobného i v Praze," řekl Kožela. S Rašnerem založili společnost s ručením omezeným, v níž má rakouský vydavatel pětinový podíl, a na konci loňského roku začali s přípravami.

První číslo Stipu vyšlo minulé pondělí a do čtvrtka kameloti rozdali přes 32 tisíc výtisků, což jsou téměř dvě třetiny nákladu.

Mladí vydavatelé studentům nabízejí lifestylový časopis, který se nezaměřuje pouze na školu a dění okolo ní. "Vycházíme z toho, že student nechce číst jen o škole, a rozhodli jsme se udělat lifestylový magazín pro volný čas," vysvětluje Kožela. Šéfové Stipu předpokládají, že většina studentů tráví volný čas podobným způsobem, a proto se jim podaří oslovit velkou skupinu lidí.

Tým časopisu Stip tvoří asi desítka lidí, všichni pocházejí ze Zlína a okolí. "Vsadili jsme na osobní známosti ze střední školy," říká Kožela.

Další vydání Stipu plánují mladí vydavatelé na začátek dalšího akademického roku. Poté by měli časopis nabízet každé dva měsíce. Tato periodicita se podle nich osvědčila ve Vídni a nemají důvod ji měnit. Přestože pilotní číslo jim zatím bohatství zdaleka nepřineslo, jsou Kožela s Rašnerem spokojení. "Hlavně jsme vděční všem, kteří nám věřili, přestože jsme mohli v začátcích nabídnout pouze vizi a žádné reálné výsledky," přiznávají.

Nebojí se ani konkurence, která by se mohla jejich nápadem inspirovat. "Naší hlavní výhodou jsou nízké náklady, kdyby podobný projekt dělala velká firma, asi by kvůli vyšším nákladům měla problémy se ziskovostí," zamýšlí se Kožela.

Zlínský původ obou tahounů Stipu nabízí také otázku, zda se inspirovali podnikatelským odkazem Tomáše Bati. "Je pravda, že nám velmi záleží na dobrých vztazích se spolupracovníky, což byl jeden ze základních předpokladů Baťova úspěchu," říká Kožela.

autor

obsah | Česká republika