Na volby se sázejí miliony

Ačkoli do českých parlamentních voleb zbývá ještě více než 50 dnů, mnoho lidí již teď hádá, jak dopadnou. A sázkové kanceláře jim vycházejí vstříc, když začaly nabízet nejrůznější druhy s volbami spojených sázek.

"Na výsledky voleb si u nás lidé vsadili již přes tři miliony korun," říká mluvčí firmy Tipsport Lubomír Ježek. Obdobnou sumu uvedl také František Trantina z Fortuny. Podle zástupců sázkových kanceláří je ale nynější zájem sázkařů pouze začátkem. Jak se bude blížit doba voleb, bude poptávka stoupat.

Čeští sázkaři totiž vesměs preferují sázení na krátkou dobu a neradi vkládají své peníze příliš brzy před rozhodující chvílí, v tomto případě parlamentními volbami. "Většina lidí totiž ráda sází tak, aby se výsledek dozvěděli hned druhý den nebo co nejdříve," říká Radek Hadač ze sázkové kanceláře Chance. U ní si vsadilo již deset tisíc lidí. Některé kanceláře nabízejí pouze prostou sázku na to, kdo ve volbách zvítězí. Za favorita přitom většina sázkařů považuje Občanskou demokratickou stranu. Někde je ale nabídka pestřejší, když si lidé mohou vsadit například na to, zda Strana zelených vůbec pronikne do Poslanecké sněmovny. Například v Praze si tak jeden sázející na úspěch zelených vsadil 40 tisíc korun.

Je ale možné si tipnout třeba i na to, kdo bude budoucím českým předsedou vlády. Za nejméně pravděpodobného premiéra například bookmakeři sázkové kanceláře Fortuna považují šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, na jehož úspěch je vypsán kurs 110 ku jedné. "To, jakým způsobem si sázkaři vsadí, je ovšem závislé na zveřejňování volebních preferencí a jejich přesnosti," vysvětluje Trantina.

Z minulých let je ale vidět, že i velká většina sázkařů se může mýlit. Například při parlamentních volbách v roce 2002 sázkaři stejně jako dnes favorizovali ODS. Zvítězili ovšem sociální demokraté. Sázkami na politiku se sázkové kanceláře snaží oslovit i jiné spektrum zákazníků, než jsou ti většinoví, kteří sází především na sport. Přesto ale pro ně tento druh sázek zůstává spíše doplňkem nabídky, když tvoří ani ne procento jejich celkových tržeb.

MICHAL KUČERA

obsah | Česká republika