Vojáci zbořili stanové městečko

Včera zmizel z Letné stanový tábor pro bezdomovce. Za tři týdny jeho existence tam přespalo 4800 lidí. O ukončení provozu rozhodl primátor Pavel Bém v souvislosti s předpověďmi počasí, které slibují oteplení.

Podle mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa poslední noc v táboře přespalo 219 bezdomovců. Vojenské stany se objevily na pláni z rozhodnutí města kvůli silným mrazům 24. ledna. Původně se předpokládalo, že tam budou stát dva týdny. Provoz ale magistrát kvůli mrazivému počasí o týden prodloužil.

Pokud by silněji mrzlo, humanitární sdružení jsou připravena zvýšit počty míst ve svých azylových domech. Armáda spásy může otevřít ve svém denním centru místnost pro zhruba 50 lidí, azylový dům Arcidiecézní charity v Karlíně by mohl zvýšit kapacitu o 25 míst. Občanské sdružení Naděje má v Praze 200 lůžek, na noc se otevíralo i denní centrum v Bolzanově ulici, kde spalo až 130 lidí, uvedla ředitelka Naděje Petra Lakatošová. Pokud by začalo mrznout, denní centrum by otevřeli.

Stany zachránily řadu životů

Od ledna mohli bezdomovci využít i zimní krizové centrum ve Francouzské ulici, kde bylo 60 míst, od pondělka jich bude ještě o 40 víc, poznamenala ředitelka. Stanový tábor pro bezdomovce splnil podle ní svůj účel, ochránil je před újmou na zdraví.

Tuto zimu umrzli v Praze čtyři lidé, tři z nich byli zřejmě bezdomovci. V celé republice kvůli mrazům zemřelo 17 lidí. Kdyby nebylo na Letné stanové městečko, umrzlo by lidí zřejmě víc, míní Lakatošová. Podle ní by zástupci magistrátu měli začít uvažovat o tom, jak se o bezdomovce město postará příští zimu. Možností je podle ní několik. Podle odhadů v Praze žije asi 4600 bezdomovců, v azylových domech je 900 míst.

Za provoz tábora magistrát zaplatí přes 900 000 korun. Hradí například nákup přikrývek a dalšího vybavení, léků, hygienických a dezinfekčních prostředků, jídlo, topivo, elektřinu a mzdy pracovníků humanitárních sdružení.

ČTK

obsah | Česká republika