Čeští vodní slalomáři vylovili z kanálu v Tróji čtyři medaile, Slováci dvě

Dvě stříbrné a dvě bronzové medaile vybojovali čeští vodní slalomáři na SP na umělém kanálu v Praze - Tróji. Kanoista Tomáš Indruch i deblisté Marek Jiras s Tomášem Máderem se museli sklonit jen před úřadujícími olympijskými vítězi - mezi jednotlivci vyhrál Francouz Tony Estanguet a C2 ovládli s naprostou suverenitou slovenští bratři Pavol a Peter Hochschornerovi.

Třetí místa vybojovali pro domácí barvy kajakáři. Ostře sledovaná Štěpánka Hilgertová přihlížela triumfu vedoucí závodnice seriálu Slovenky Eleny Kaliské. Po dlouhém přepočítávání zaviněném poruchou časomíry se na stupně vítězů dostal také Ivan Pišvejc, který neudržel vedení po semifinále a nechal vyniknout mistra světa Fabiena Lefevra z Francie, vítěze pražského závodu z roku 2002.

Mistr Evropy Indruch už v první jízdě nestačil jen na poslední dva olympijské šampiony Estangueta z Francie (2000) a Michala Martikána (1996). Bravurní jízdou ve druhém kole slovenského soupeře předstihl, ale Estanguetův třísekundový náskok byl už nad jeho síly, byť z něj nezbyly nakonec ani čtyři desetiny. O zlato připravil Indrucha jen dotyk branky těsně před cílem.

"Takový výsledek jsem rozhodně nečekal, v kvalifikaci jsem byl ještě tuhý z olympijské přípravy, ale dnes jsem se v první jízdě dobře rozjel," řekl Indruch a marně pátral v paměti, zda někdy porazil Martikána.

Hochschornerovi potvrdili vedení

Estanguet zopakoval vítězství v Tróji z roku 2000 a totéž se podařilo bratrům Hochschornerovým, kteří s přehledem potvrdili vedení v seriálu SP. Zajeli dvě jasně nejrychlejší jízdy a Jirase s Máderem za sebou nechali o šest sekund. "Trochu už se rozjíždíme, ale pořád nám dávají kládu. Máme ještě měsíc přípravy," ulevil si zadák české posádky Máder. Bronzovou pozici po první jízdě neudrželi Jaroslavové Pospíšil s Pollertem a skončili čtvrtí, olympionici Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem příliš chybovali a s osmi trestnými sekundami byli šestí.

Návrat k soutěžení po téměř dvouměsíční závodní pauze proměnila dvojnásobná olympijská vítězka Hilgertová v bronz s více než třísekundovým odstupem za stříbrnou Mandy Planertovou z Německa, jež v Praze při svém čtvrtém startu neskončila nikdy hůř než druhá. "Dokázala jsem si, že umím a mohu závodit. Poslední jízda tady už byla poměrně slušná," pochvalovala si Hilgertová posun z pátého místa po prvním kole.

Zatímco její přemožitelky odjely 'čistý' závod, dvojnásobná olympijská vítězka si v první jízdě připsala dvě sekundy za dotyk v horní části trati. "Ani nevím, kde jsem ho nabrala. Zato jsem čekala, že mi připíšou šťouch v sedmnáctce," byla si vědoma evidentního dotyku, který rozhodčí přehlédli. "Na těch nájezdech do branek musím ještě zapracovat," předsevzala si Hilgertová.

Blesk spustil časomíru

Pišvejc, bývalý bronzový medailista z MS, stejně jako v kvalifikaci zajel skvěle první jízdu a vyhrál ji, třebaže jeho náskok na Lefevra činil jedinou setinu sekundy. Druhé kolo mu ale nevyšlo úplně podle představ, čehož se už o přestávce trochu obával. "Nervozita je můj věčný problém, byl bych nerad, kdybych tak krásné semifinále zničil," obával se Pišvejc, který mimo jiné získal i skalp olympionika a čerstvého otce Ondřeje Raaba, jenž skončil šestý. Po finále pak měl opravdový důvod k nervozitě, když původně vůbec nefiguroval mezi první pěticí. Bronzové pozice se dočkal až po dlouhém přepočítávání svého času. Časomíru údajně popletl při bouřce blesk, jehož výboj ji spustil dřív, než se Pišvejc jako poslední ze všech závodníků vydal na trať. "Ten závod se dal vyhrát, kdybych v dolní části trati neblbnul. Vadil mi vítr, protože jezdím brankami hodně natěsno," lamentoval nad nepřízní počasí, která jej stála jeden 'šťouch'.

Ze sobotní kvalifikace v Troji postoupilo všech 12 českých lodí, v bojích o medaile se jich představilo deset; domácí závodníci tak tvořili celou čtvrtinu finálového startovního pole. Překvapivě mezi nimi ale nebyla olympionička Irena Pavelková, jež po nevýrazné semifinálové jízdě skončila až čtrnáctá. "Dva dny mám žaludeční potíže, v sobotu jsem měla i teplotu. Jsem zesláblá a na vodě se to projevilo, tělo mě moc neposlouchalo," vysvětlila pátá žena z olympiády v Sydney.

NOVINKY

obsah | Česká republika