Špidla žádá poslance o důvěru, podle ODS nastala vládní krize

Premiér Vladimír Špidla se rozhodl požádat poslance o vyslovení důvěry svému kabinetu. S tímto rozhodnutím souhlasilo všech 13 ministrů přítomných pondělnímu zasedání vlády. Důvodem není podle šéfů koaličních stran zvolení Václava Klause prezidentem, ale způsob, jakým byl zvolen. Předseda ODS Mirek Topolánek má za to, že v zemi nastala vládní krize.

"Je samozřejmě na koalici, aby tu vládní krizi vyřešila. My jsme signalizovali, že nebudeme destabilizovat tuto vládu, a to si myslím, že dodržíme. Nikdo z nás si nepřeje předčasné volby," reagoval Topolánek na rozhodnutí koaliční vlády. Nechtěl však odhadovat, jak hlasování dopadne. Vše bude podle něj záviset především na hlasování vládních koaličních stran. "Oni mají 101 hlasů, ať se snaží," řekl.

V případě, že poslanci vládě důvěru nevysloví, musí kabinet podat do rukou prezidenta demisi. Ten pak rozhodne, zda někoho pověří sestavením nové vlády nebo vyhlásí předčasné volby. Na dotaz Práva, zda v případě vyslovení nedůvěry, preferují šéfové koalice vypsání předčasných voleb a nebo nový pokus o sestavení vlády, Špidla odpověděl, že existuje několik řešení, o nichž je možné hovořit až po hlasování.

Vláda má dva týdny

Špidla uvedl, že k hlasování ve Sněmovně by mělo dojít do 14 dnů. V tuto chvíli však není jisté, zda to bude na právě probíhající schůzi nebo na mimořádné, kterou by musel svolat předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

S návrhem přišel sám premiér. Na otázku, zda nejde o sebevraždu, Vladimír Špidla uvedl, že nikoliv. "Zemi spravuje vláda a musí mít důvěru," uvedl s tím, že to, "co se v minulých dnech odehrálo, navozuje dojem, že tato důvěra zde není."

Podle všech tří předsedů koaličních stran diskuse na dnešním jednání vlády jasně prokázala schopnost soudržnosti celé koalice. Přítomní odmítli svalovat vinu za zvolení Klause výhradně na sociální demokracii. "Došlo k jevu, že někteří poslanci deklarovali svou vůli a pak hlasovali v rozporu s tím," prohlásil lidovecký šéf Cyril Svoboda. Právě odsud pramení pochybnosti, zda má vláda stále důvěru Parlamentu. "Za KDU-ČSL toto rozhodnutí vítáme," poznamenal. "Bylo to v plné koaliční shodě," doplnil předseda US-DEU Petr Mareš.

Všichni koaliční lídři počítají s tím, že jejich poslanci ve Sněmovně, vládu při hlasování podrží. "Nerozumím tomu, proč se tak vláda rozhodla," uvedl pro Novinky Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Podle jeho mínění zde není žádná logická souvislost s volbou prezidenta. Nicméně pokud se vláda na tom shodla, bude jedním z těch, kteří vstanou a budou hlasovat pro vyslovení důvěry, dodal Kalousek.

Není to strach ze mě, říká Klaus

"Vládní koalice chce potvrdit svou sílu," uvedl k rozhodnutí vlády prezident Václav Klaus. "To není strach ze mě," prohlásil. "Je to pokus ověřit si, když vládní koalice, která měla většinu v Parlamentu, neobsadila místo prezidenta svým kandidátem, že tu většinu má i nadále," dodal prezident na dotaz Práva.

Prezidentské fiasko

Koaliční vládě premiéra Vladimíra Špidly se při páteční prezidentské volbě, i přes předchozí deklaraci jednoznačné podpory, nepodařilo prosadit společného kandidáta Jana Sokola. Nejednotnost vládní koalice tak umožnila zvolení kandidáta opoziční ODS Václava Klause.

Ačkoliv šéfové stran vládní koalice po neúspěšné volbě razantně odmítli negativní dopad na vládní kabinet, Špidlovo pondělní rozhodnutí naznačuje, že rozkol v sociální demokracii se přenáší na fungování vlády. Hlasování o důvěře vládě tak bude v krátké době dalším testem soudržnosti vládní koalice, která má ve Sněmovně křehkou většinu 101 hlasu.

Premiér Vladimír Špidla měl podle kuloárových informací před třetím kolem třetí volby prezidenta hrozit svou demisí, tuto informaci nicméně posléze popřel.

NOVINKY

obsah | Česká republika