Sokol vyslán do boje o křeslo prezidenta

Oficiálním kandidátem vládní koalice na prezidenta republiky je exministr školství Jan Sokol. Jeho kandidaturu v úterý podepsalo 97 z celkem 101 poslanců vládních stran. O Hrad se utká s čestným předsedou ODS Václavem Klausem, jehož navrhli poslanci a senátoři za tuto stranu.

Oficiální kandidáty sice zákonodárci mohou navrhovat až do úterní půlnoci, neočekává se však, že tuto možnost ještě někdo využije.

Jestliže Sokola skutečně podpoří zmíněných 97 poslanců podepsaných pod nominací, jeho šance na zvolení nebudou malé. Má totiž také podporu všech senátorských klubů vyjma ODS. Sokolovu nominaci už minulý týden podepsalo všech 11 senátorů ČSSD, dnes se k nim připojilo i všech 15 lidoveckých senátorů, jejich kolegové z Klubu otevřené demokracie i klubu Nezávislí. Naopak na druhou stranu hlasy čtyř soc. demokratů, kteří jeho nominaci nepodpořili, mu mohou osudově chybět.

"Klub otevřené demokracie podporuje kandidaturu Jana Sokola na prezidenta. Udělá všechno proto, abychom zvolili prezidenta v pátek a abychom zvolili právě svého kandidáta," řekl novinářům předseda klubu Edvard Outrata (za US-DEU).

"Také náš klub bude podporovat kandidaturu Jana Sokola," uvedla šéfka pětičlenné frakce Nezávislých Helena Rögnerová (za KDU-ČSL). "Věřím, že bude dobrým prezidentem pro krizové situace, což se od prezidenta v této zemi očekává," dodala.

JITKA GÖTZOVÁ, NOVINKY

obsah | Česká republika