Slezák: Palachův týden byl jako technoparty

Poslední dva roky je Jan Slezák radním za ČSSD pro oblast školství. Včera oznámil, že kvůli své minulosti na funkci rezignuje, až dokončí tři "koncepční materiály".

Proč jste se rozhodl složit svoji funkci?

Nechci poškodit nikoho z naší, ani ostatních politických stran napříč politickým spektrem a nechci poškodit ČSSD.

Proč poškodit? Vždyť tvrdíte, že jste se ničeho špatného nedopustil...

Myslím, že novináři z toho udělali velkou bublinu. Sám víte, že když se někdo objeví na prvních stránkách a nenapíše se všechno, jak to bylo, ale píše se jen proti mě, tak to má vždy jinou odezvu, než kdyby se popsaly všechny skutečnosti, které se kolem mého působení na pohotováku odehrály.

Jaké věci se tam tedy podle vás odehrály? U pohotovostního pluku VB jste působil od roku 1981. První rotě jste velel minimálně při zásahu proti demonstrantům 28. října 1989. V lednu téhož roku jste potlačoval demonstrace při tzv. Palachově týdnu...

No, řekneme si to na rovinu. Já jsem velel rotě. To znamená, že jsme koordinovali příkazy, které jsme dostávali. Většinou těm zásahům velel někdo z oddělení, anebo z hlavního města Prahy. Nikdy nevelel nikdo z pohotováku. My jsme pouze koordinovali činnost jednotek. To znamená buď roty, praporu, nebo čety. Podle funkce. Dnes jsem mluvil s jedním člověkem, nebudu ho ale jmenovat, který byl disident na opačné straně "barikády". Říkal, že všechny demonstrace v té době byly nezákonné a my jsme postupovali podle platné legislativy. My jsme prostě dodržovali zákony. Pokud někdo ujel, nechal se vyprovokovat a někoho zbil, tak je to jeho osobní odpovědnost.

Jako nynější politik moc dobře víte, že za podřízeného je odpovědný jeho konkrétní velitel. A tam jste těm lidem velel vy...

Dobře. Takže chcete říct, že všichni velitelé, kteří veleli zákrokům proti demonstrantům proti Mezinárodnímu měnovému fondu by měli odstoupit?

To neříkám...

Ale to je stejné. Prostě jsem plnil rozkazy a postupoval, jak mi kdo nařídil. A od toho jsou policisti. A když to nesplní, tak dostanou prokurátora. To je stejné i dnes, akorát to jde přes civilní soud či státní zastupitelství. prostě policista a voják musí poslouchat rozkazy.

Zmínil jste demonstrace proti MMF. Nedávno policie rozehnala technoparty na Tachovsku. To je podle vás skutečně srovnatelné s policejními zásahy při Palachově týdnu?

Když to nebudu hodnotit z pozice politika, ale z pozice policisty, který musí poslouchat rozkazy a zakročovat, tak nemůžu přemýšlet o tom, zda mám či nemám zakročit. Každý demokratický stát a zřízení má profesionální pohotovostní jednotku. A náš stát je dnes má také. Ale zcela evidentně nemá jednotky, které by zasahovaly proti demonstrantům poloprofesionálně, jak to bylo u pohovotostního pluku. Ten ne, že plnil z 95 procent úkoly zasahovat proti demonstrantům. Z 95 procent to byla škola. Řekněme z činnosti, které jsem plnil, byla třeba ochrana lidí před výbuchem Spolany. A další věci zajišťované v rámci školy. Jen minimum byly zákroky.

Takže rozehnat lidi při Palachově týdnu je podle vás stejné, jako dnes rozehnat nepovolenou technoparty?

Třeba. Vždycky muí rozhodovat ten, kdo je u politické moci. Jestli řekne, že je protizákonná technoparty a je na soukromém pozemku, tak je to asi správné. Ale to je můj názor. A pokud se tak na úrovni ministerstva vnitra rozhodne, tak policejnímu řediteli nezbývá, než to udělat. Ale ten politik musí nést odpovědnost. A stejně tomu bylo v roce 1989. Pokud se Štěpán, nebo kdokoli jiný, rozhodl, že jednotky mají zasáhnout, tak ať nese politickou odpovědnost.

Říkáte, že demokratické režimy mají své pohotovostní jednotky. Ale komunistický režim přece nebyl demokratický. Proč bylo nutné brutálně rozhánět lidi, kteří přišli 28. října spontánně uctít vznik Československa?

Ale já v tuto chvíli nehájím komunistický režim. Já jsem v tuto chvíli rád, že je tu demokratické zřízení. Ale musím říct, že policajt musí poslouchat rozkazy ať je to, jak je to.

Vám bylo v roce 1989 sedmadvacet let. V tom věku už člověk dokáže dost dobře posoudit, zda slouží demokratickému či totalitnímu režimu. Vy jste mohl od policie odejít. Vám přišlo v nepořádku, že lidi oslavovali vznik Československa?

Vy jste o hodně mladší, než já. Vám nikdo nenalýval do hlavy, to co třeba nám ve škole. Vy jste neměl marxismus-leninismus a ostatní takové předměty.

Mě bylo při Palachově týdnu v roce 1989 jedenáct let. Matka pracovala u Václavského náměstí. A jen proto, že jsme spolu šli kolem z její práce, tak někteří, a možná i vaše rota, na nás nastříkala slzný plyn. Brečel jsem a nechápal proč. Proč jste ohrožovali i náhodné kolemjdoucí včetně žen a dětí?

To určitě nechápala řada dalších lidí. Ale zase na rovinu - pokud se používal slzný plyn, tak to byla nevýhoda pro obě strany. Protože brečeli všichni. Na rovinu - je nesmysl používat slzný plyn při takových akcích. A pokud to zasáhlo nějaké dítě, které šlo za matkou, tak je to o to horší. Tím nechci nic takového omlouvat. Na druhé straně ale zásah slzným plynem na demonstraci - dnes se v Berlíně používá také - je asi to nejhumánnější. Protože člověk se rozbrečí, vykape si oči borovou vodou a ono to přejde.

Těžko mohu přistoupit na vaše slova o nynější štvavé mediální kampani. Jste vysoce postavený politik a já si myslím, že člověk, který se takto aktivně podílel na potlačování odpůrců totalitního komunistického režimu by dnes neměl být v politické funkci...

To je ale váš názor. Já mám zcela jiný názor.

Podle vás to je tedy naprosto v pořádku?

Já si myslím, že to je naprosto v pořádku. Proč by nebylo? Porušil jsem něčím zákon? Ukradl jsem něco? Zpronevěřil jsem něco? Ublížil jsem někomu?

To nevím jestli vy osobně. Ale minimálně vaši lidé demonstrantům ubližovali...

To říkáte vy. Ale já si nepamatuji, že by někdo z nich byl odsouzen, nebo potrestán za to, že by někomu ublížil.

Při Palachově týdnu měla vaše první rota za úkol vytlačovat lidi zeshora Václavského náměstí dolů. Kdo neutekl, měl rozbitou hlavu, nebo dostal nakládačku...

A jak víte, že bili lidé z mé roty? Tam bylo plno lidí z oddělení, tam byla StB a další posily z krajů?

Ale toto byl úkol vaší první roty...

Ale ty kluci nebili cvičený, aby někoho mlátili. Ti byli cvičení na to, aby vytlačovali. A když po vás někdo hodí kamenem či vám dá pěstí, tak co uděláte? To se mu omluvíte? Nebo mu ji jako chlap vrátíte? Myslíte, že ti kluci byli cvičení na to, že dostanou dlažební kostkou, zasmějí se a jdou dál? Každý má svoji psychiku a každý to nese svým způsobem. A tam nebyl žádný speciální výběr. Každý, kdo chtěl k policii, musel projít školou. A ta byla zároveň pohotovákem. A já říkám, že chyba byla v tom, že to nefungovalo jako v Německu. Tam jsem se byl podívat v roce 1991. Tam teprve když dodělají školu, tak zůstávají rok v pohotovostní jednotce a nedělají nic jiného, než že zasahují.

Znal jste se osobně s bývalým šéfem úřadu vlády Pavlem Přibylem? Byli jste kamarádi?

Ano, samozřejmě. Byli jsme kolegové z práce.

Přibyl totiž před tím, než předminulý pátek rezignoval, napsal do Práva, že lituje, že tehdy nestál na druhé straně. Vy toho nelitujete?

Nemůžu říct, že mi je to líto. Já nebudu hodnotit, co Přibyl říkal. Já jsem prostě byl na pohotovostním pluku jako posluchač. Jednak tam byla práce, která mne bavila. Do října roku 1988 žádné zákroky nebyly, takže mluvím o té práci. Druhá věc je, že nemohu říct, že jsem měl stát na druhé straně barikády. To jsem v té době totiž nemohl.

Ale mohl. Minimálně jste mohl od policie odejít.

A proč bych to říkal, když jsem tam chtěl dělat? Do roku 1988 jsem na žádném zákroku nebyl. Tak nevím, proč bych to měl říkat.

Mohl jste to říct třeba právě po Palachově týdnu...

Pane redaktore, abych vám říkal, co jsem tehdy říkal na určitých institucích, vám říkat nebudu. Protože by to vyznělo velice špatně. A je to nesmysl. a možná bych se dostal do... Já nerad nějak Pavla Přibyla poškodil, ale nechci, aby si někdo myslel, že se dneska vymlouvám.

Vraťme se k vaší rezignaci na funkci radního pro školství. Odejdete, až dokončíte tři "koncepční materiály". Jaké to jsou a kdy to bude?

Ten první se týká dlouhodobého záměru ve školství. Před dvěma rokama jsem předkládal dlouhodobý záměr. Jedná se o optimalizaci škol. Teď ho mám nastartovaný, že bych ho měl během krátké doby předložit zastupitelstvu znova. Těžko by ho mohl obhajovat někdo, kdo na něm dělá. Druhý záměr se týká koncepce dětských domovů. A třetí materiál se týká mzdové politiky vůči učitelům. Podařilo se totiž najít peníze na navýšení platů učitelům o tisíc korun. A já bych byl velmi rád, aby to bylo fixní a ne jen do konce roku. Když tyto věci uzavřu a předám je svému nástupci, tak to bude ideální.

Kdy to může být projednáno tak, abyste mohl skutečně odejít?

Jsou to materiály, které se dají během tří čtyř týdnů zvládnout.

To je poměrně dlouhá doba. Je vaše rezignace nezvratná, nebo vás ještě může něco zviklat, abyste zůstal ve funkci. Nevím, co by mě mělo zviklat.

Počítáte s tím, že byste mohl v budoucnu ještě někdy kandidovat do nějaké vysoké funkce?

Pokud budu mít důvěru svých kolegů, tak kandidovat budu. Ale zatím nevím kam.

PETR KOLÁŘ

obsah | Česká republika