Nový přístroj ničí rakovinné buňky, které lékař nevidí

Lidem nemocným rakovinou zachraňují chirurgové v pražské nemocnici Na Bulovce životy unikátní metodou. Používají k tomu přístroj, na jehož koupi včera dostali 335 tisíc korun od sponzorských firem. Zařízení, které téměř na koleni sestrojil český inženýr Miroslav Skála, je prototyp za 580 tisíc korun.

Přístroj pomáhá zničit rakovinné buňky

"Je to unikátní záležitost v celé Evropě, možná i v Americe. Tam vyrábí sice podobný přístroj, ale daleko komplikovanější, asi desetkrát těžší a daleko dražší," řekl včera František Antoš, vedoucí lékař týmu, který léčbu nádorových onemocnění v dutině břišní provádí.

Přístroj pomáhá zničit nádorové buňky, které lékař při operaci nevidí. Díky tomu se v břiše pacienta v budoucnu nevytvoří nový nádor.

Jedinečná metoda spočívá v tom, že břišní dutina je pomocí speciálního zařízení vyplachována horkým roztokem cytostatických a protinádorových léků.

"Mohlo by se zdát, že je to jen nějaká pumpa, která udržuje teplotu, ale je to dost komplikované zařízení, které výrazně zdokonalilo léčbu nádorových onemocnění," podotkl Antoš.

Samotná operace trvá 16 hodin a lékaři při ní odejmou pacientovi všechny nemocné orgány. Dosud tento zákrok podstoupilo osmdesát pacientů, podle přednosty chirurgické kliniky Antoše pomohl řadě dosud nevyléčitelných lidí nebo jim alespoň prodloužil život.

Nemocnice má přístroj zapůjčený od konstruktéra

Přestože je metoda takto úspěšná, přístroj dosud nemá potřebný certifikát, aby jej nemocnice mohla koupit. "Teď probíhají technické zkoušky, jak pro náš certifikát, tak evropský," uvedl Antoš. Také proto ho má nemocnice stále jen zapůjčený od výrobce. Ten se kvůli tomu, aby jej mohl sestrojit, sám zadlužil.

Rakovina, jež se rozšíří do pobřišnice, bývá často beznadějná. Přitom je u tuzemské populace nejrozšířenější formou zhoubných nádorů. Vůbec první pacient u nás podstoupil zmiňovaný zákrok před pěti lety.

Zprávu o tom, že taková metoda existuje v zahraničí, si vyhledal vynálezce Skála na internetu a přišel s ní právě za přednostou Antošem.

EVA MIKOLÁŠOVÁ

obsah | Česká republika