Senátoři si chtějí stěžovat na Česko ve Štrasburku

Řada senátorů si bude stěžovat u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku na český stát. Připojí se totiž ke stížnosti dvou tisíc majitelů domů, kterou vlastníci hodlají podat v nejbližších dnech kvůli regulaci nájmů. Právu to v pondělí potvrdila advokátka Klára Veselá-Samková, která připravuje stížnost majitelů domů.

"Svůj podpis ke stěžovatelům připojilo zatím osm senátorů, ale bude jich mnohem víc, protože podpisové archy jsou ještě v Senátu," řekla Právu Veselá-Samková. Nejvíc senátorů - pět - je zatím z řad ODS a jsou jimi Jaroslav Kubera, Josef Pavlata, Jaroslav Mitlener, Karel Tejnora a Miroslav Škaloud. K nim se přidali Soňa Paukrtová (zvolena za US-DEU) a Jan Horník (zvolen za Evropské demokraty) a z ODA Karel Schwarzenberg.

Podle Veselé-Samkové se majitelé domů obrátili na všechny senátorské kluby, s výjimkou ČSSD a KSČM, u nichž nepředpokládali kladnou odezvu.

Senátoři nepřišli sami s nápadem podepsat se pod stížnost vlastníků domů, vyzvalo je k tomu Občanské sdružení majitelů domů. "Cílem je, aby se projednání u štrasburského soudu urychlilo. U něj jsou podány tisíce dalších žalob a hrozí, že se naše stížnost povleče příliš dlouho," řekl Právu místopředseda sdružení Libor Dellin.

"Chceme i donutit vládu, aby konala," řekl Právu senátor Kubera. "Už dvakrát o nájemném rozhodl Ústavní soud, ale ve skutečnosti se nic nestalo. To, že je zákon ze strany ministerstva napsán, ještě nic neznamená," uvedl Kubera. Senátor Mitlener doufá, že to pomůže věci. "Léta se nic neřeší, v nejistotě žijí nájemníci i pronajímatelé. Nájemníci například žijí ve strachu, zda je nečeká skokové zvýšení," zdůraznil Mitlener.

Martínek: situaci to jen zkomplikuje

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD), který připravil návrh zákona, ostře kritizuje postup senátorů. "Lidem volení ústavní činitelé, namísto aby využili svého práva předkládat texty zákonů Parlamentu ČR, se snaží podáním této stížnosti komplikovat situaci, a to s nadějí, že štrasburský soud odsoudí Českou republiku dříve, než stačí parlament navrhovanou právní úpravu schválit," sdělil Právu.

Podle jeho slov se senátoři snaží zabránit současné koalici, aby prosadila právní úpravu akceptující cílené a sociálně citlivé uvolnění nájemného v konkrétním časovém horizontu.

Martínkův náměstek Ivan Přikryl upozornil, že tím senátoři přebírají politickou odpovědnost za případnou razantní a necitlivou deregulaci a možnou následnou hmotnou nouzi, zejména starších občanů. "Štrasburský soud totiž nemůže novou právní úpravu rozsudkem nařídit, může pouze vycházet z právního stavu v době vydání rozsudku. A právě o to asi jde - aby rozsudek byl vydán před schválením nového zákona," uvedl Přikryl.

Velký proces

Advokátka Veselá-Samková potvrdila, že hlavním cílem zapojení senátorů je, aby se projednání stížnosti před štrasburským soudem, který je zavalen tisíci dalšími stížnostmi, co možná nejvíc urychlilo. "Z hlediska soudu je to asi velmi nestandardní požadavek, ale na druhou stranu mi není známo, že by Evropský soud pro lidská práva někdy tak závažnou žalobu, jako je ta naše, projednával. Vždyť jde o dva tisíce majitelů a předmět žaloby se týká velké části obyvatelstva ČR," uvedla Samková.

Škoda prý 10 mld. ročně

Někteří senátoři se ve věci nájemného angažovali již v roce 2002, kdy se skupina 18 senátorů přidala ke stížnosti ombudsmana Otakara Motejla na zrušení vyhlášky o nájemném. Tehdy byla většina senátorů z klubu ODA a US a dva z klubu ODS. Stížnosti Ústavní soud v listopadu 2002 sice vyhověl, ale od té doby nedošlo ke zvýšení nájemného.

Majitelé domů podávající stížnost odhadují, že od roku 2002 jim ročně vznikla škoda deset miliard korun. Stížnosti k evropskému soudu již v březnu a dubnu podalo za své členy také Hnutí na obranu majitelů realit. Šlo o přibližně 200 stížností.

"Stížnost je podle mého svědomí a vědomí stoprocentně připravena k úspěchu," řekla v minulých dnech Veselá-Samková.

Majitelé uvádějí, že jim regulace nájemného neumožňuje pokrýt ani běžné náklady na údržbu nemovitosti. Podle nich by se nájmy měly okamžitě zvýšit na úroveň, která jim pokryje náklady, a do roku 2010 dosáhnout tržní úrovně.

VLADIMÍR ČECHLOVSKÝ, PRÁVO

obsah | Česká republika