Volby nezměnily názory stran na budoucí vládu

Nové rozložení sil v Senátu zatím nezměnilo názor předsedů stran zastoupených ve sněmovně na uspořádání vládní koalice. Stabilní kabinet se politikům nepovedlo složit od červnových voleb do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS a premiér v demisi Mirek Topolánek dává stále přednost překlenovací vládě, která by dovedla Česko k předčasným volbám. Zelení vedle překlenovací vlády navrhují ústavní změnu, která by dovolila zkrátit volební období a vedla tak opět k předčasným volbám.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek však trvá na tom, že předčasné sněmovní volby mají přijít v úvahu až po třech neúspěšných ústavních pokusech o složení kabinetu. ČSSD nabízí velkou koalici ODS a ČSSD bez Paroubka, koalici s lidovci a zelenými nebo menšinovou vládu s větší podporou.

Úřadující předseda lidovců Jan Kasal navrhl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce variantu duhové vlády, ve které by KDU-ČSL dělala nárazník mezi sociálními a občanskými demokraty. Paroubek však tuto variantu, či variantu vlády, na které by se podíleli i zelení, považuje za nevýhodnou, protože "dva se lépe dohadují na kompromisu". Velkou koalici ODS a ČSSD však odmítá Topolánek. V diskusi všech předsedů sněmovních stran uvedl, že Paroubek zmiňuje pouze varianty výhodné pro ČSSD.

Podle Kasala by byl nejlepším řešením patu, který vzešel z červnových sněmovních voleb, ústupek podobný tomu, který učinil v obdobné situaci před deseti lety tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman. Paroubek by podle jeho názoru měl dát šanci trojkoaličnímu projektu, který jeho strana v létě připravila s ODS a zelenými, a umožnit trojkoaliční vládu s počtem sta poslaneckých mandátů.

S návrhem vlády "národní shody", jak s ní v létě přišli komunisté, dál operuje předseda KSČM Vojtěch Filip. Do řešení politické situace by se v nadcházejícím týdnu zřejmě vloží prezident Václav Klaus. Podle Bursíka výsledek senátních voleb dává Klausovi naději na bezproblémové znovuzvolení občanskými demokraty a lidovci, prezident tak kvůli tomu nemusí "tlačit" na vznik velké koalice, což více otevírá cestu k předčasným volbám. Proti jeho názoru se ohradil Kasal. Hlasy lidovců podle něj prezident zatím nemá.

Proti změně Ústavy, tak aby byla usnadněna cesta k předčasným volbám, jak ji navrhují zelení, se vyslovil Paroubek. "S Ústavou není možné nakládat tak účelově," hájil pozici ČSSD, která by jako druhá nejúspěšnější strana ve sněmovních volbách měla podle jeho názoru dostat možnost skládat vládu po prvním neúspěchu Mirka Topolánka. Výběr nového premiéra je na prezidentovi.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika