Z ČR prý odešlo už 70 tisíc Romů

Situace českých Romů se přes úsilí vlády nelepší, klesá počet udělených azylů a korupce v policii trvá. Český helsinský výbor (ČHV), který včera zveřejnil tyto závěry ve zprávě o stavu lidských práv v ČR za rok 2001, odhaduje, že do zahraničí už odešlo asi 70 tisíc Romů - zhruba polovina romské populace v Čechách a na Moravě.

Údaj považují za nadsazený ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla a vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab. Ten odhaduje, že českých Romů v zahraničí žije až čtyřikrát méně, než uvedla zpráva. Podle ČHV je ve Velké Británii 20 tisíc českých Romů, v Nizozemí na 30 tisíc, ve Francii 5000 a v Německu 1000. "Část zprávy věnovaná Romům je letos málo analytická, objevuje se v ní příliš obecných tvrzení," komentoval Jařab. Zarazilo jej například, že v Nizozemí žije podle výboru víc českých Romů než v Británii, kam jich směřuje nejvíce.

"Jsou to všechno povrchní informace," řekl Špidla. Zpráva upozorňuje i na problémy, jako je rodinné násilí na starých lidech a ženách. Podle zástupce ředitelky ČHV Petra Bílka je podhoubím pro porušování lidských práv nedokonalost české státní správy, jejíž úředníci jsou nekvalifikovaní a podplatitelní. "V tom se shodujeme s hodnotícími zprávami Evropské komise," řekl včera Bílek.

Podle Petry Tomáškové z výboru necítí Romové zájem většinové společnosti o zlepšení situace. Každý Rom má zkušenost s nevpuštěním do restaurace, řekla. Citovala i případ romského dítěte, jež se bez problémů prosadilo v britské škole. Po repatriaci se ale dostalo do školy zvláštní. "Případy institucionálního rasismu," podotkla.

Korupce v policii

Bílek kritizoval chybějící zákon o policii. Podle něj je stále v policii, hlavně dopravní, pořádkové, pohraniční a cizinecké, rozšířena korupce, chybějí i kvalitní řídící pracovníci. Čeští úředníci se nedokážou vyrovnat s přílivem žadatelů o azyl, jenž se loni zdvojnásobil. Azyl dostalo jen 83 z 18 082 žadatelů. Výbor tvrdí, že azylové řízení trvá neúměrně dlouho, mnohdy i několik let, a úředníci odmítají i lidi, kteří nárok na udělení azylu splnili, neboť chtějí například písemné důkazy, že žadatele z nedemokratické země pronásledovaly státní orgány.

Podle ČHV naopak snížení počtu vězňů vytváří podmínky pro dlouhodobou reformu vězeňství.

(r)

obsah | Česká republika