Stovky Romů chtějí azyl v Česku

Kolem devíti set slovenských Romů požádalo od začátku roku v České republice o azyl. Mnohem více je zřejmě těch, kteří do Česka přicestovali za svými příbuznými a úřady o nich vůbec nevědí.

Příliv Romů vyvolala přísnější pravidla pro vyplácení sociálních dávek, která platí na Slovensku. O romské migraci jednal včera místopředseda vlády Petr Mareš a jeho slovenský protějšek Pál Csáky. Výsledkem setkání je vznik společné komise, která má začít pracovat za měsíc. Ze stejného důvodu se už v květnu sešel premiér Vladimír Špidla se svým slovenským kolegou Mikulášem Dzurindou. Mareš nicméně včera prohlásil, že situaci se slovenskými Romy nepovažuje za vážnou.

"Počet slovenských Romů, kteří zde požádali o azyl, je nižší než jeden tisíc. To není nic dramatického," uvedl Mareš. Otázkou je, kolik slovenských Romů do Česka přišlo, aniž požádali o azyl. Mareš k tomu pouze řekl, že ministerstvo vnitra nyní zpracovává o problému analýzu. Hotova má být do října. Počty slovenských Romů, kteří nežádají o azyl, neznají ani v jednotlivých krajích. Podle tamních romských pracovníků to ani zjistit nelze.

"My na ně občas narazíme při kontrolách. Ten počet se prostě zjistit nedá," uvedla ostravská krajská poradkyně pro romskou otázku Helena Balabánová. Právě na Ostravsku vypukly před několika týdny epidemie úplavice a žloutenky typu A. Původci nákazy byli podle hygieniků zřejmě slovenští Romové.

"Stoprocentně to prokázat nemůžeme, ale vše nasvědčuje tomu, že nákazu sem zavlekli Romové ze Slovenska," uvedla před časem vedoucí odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martínková. Mareš i Csáky včera odmítli možnost, že by se měl kvůli migraci slovenských Romů zpřísňovat režim na společných hranicích. Proti přísnějším kontrolám se postavil i vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab. Podle něho se dá proti migraci bojovat jinak.

"Jde především o preventivní kroky. Na Slovensku například nemají terénní pracovníky, kteří se osvědčují u nás," řekl.

JAN VACA, TOMÁŠ PTÁČNÍK

obsah | Česká republika