Vláda chystá revoluci v rodných číslech

Ministerstvo informatiky chystá zásadní změnu v evidenci českých obyvatel. Do deseti let by měl každý člověk získat nové osobní číslo namísto dnes používaného rodného čísla. Z nového čísla už nebude možné poznat, kolik je jeho nositeli let, či jakého je pohlaví. LN se podařilo zjistit o navrhovaném opatření podrobnosti.

Změna se bude týkat většiny ministerstev a téměř všech osobních dokladů. Částku, na kolik taková výměna přijde, si zatím nikdo neodvažuje odhadnout. Nové číslo budou lidé používat především při styku s úřady. Nad tím, jak přesně bude vypadat, se v tuto chvíli přou odborníci.

Nejpravděpodobněji ale bude asi v podobě, které už dnes používá ministerstvo práce a sociálních věcí. Toto číslo má deset míst. Pohybuje se mezi čísly 1100100100 a 4294967295, kvůli tomu, aby ho bylo možné snadno uložit na čipovou kartu.

Pokud návrh schválí vláda, dostanou do deseti let všichni obyvatelé Česka průkazy s novým číslem. Ministerstvo informatiky předpokládá, že se za čtyřicet let už nebudou dnešní rodná čísla vůbec používat.

Důvodů, proč vláda chce opustit dnešní praxi rodných čísel, je několik. Podle Kláry Volné, mluvčí ministerstva informatiky, je největší problém v tom, že rodná čísla až příliš mnoho vypovídají o svém nositeli.

Podle materiálu z ministerstva informatiky navíc hrozí, že za čtyřicet let už nebudou k dispozici žádná volná současná rodná čísla. "Posledním prosincem roku 2053 se totiž vyčerpá počet všech možných rodných čísel. Děti narozené po tomto datu by tak musely dostávat stejné čísla, jako ti, kdo se narodili po první lednu 1954," dodává Volná.

Jak se bude číslo měnit

Rok 1954 je klíčový, protože právě tehdy zavedlo komunistické Československo systém rodných čísel. Posledním důvodem, proč zavést nové číslo, jsou omyly při vydávání současných rodných čísel. Stávalo se totiž, že po Česku chodili dva lidé se stejným rodným číslem. Ještě před patnácti lety bylo lidí s "cizím" číslem na dvě stě tisíc. Přidělují se totiž na matrikách, a nikoli centrálně. To by se mělo změnit - nová čísla bude vydávat jedno centrum a bude to mít na starosti počítač.

V minulosti dokonce došlo k soudnímu sporu. Petr Malý z Chlen u Kostelce nad Orlicí zažaloval úřady za to, že mu omylem přiřadili identické rodné číslo jako jinému muži stejného jména. Malý kvůli duplicitnímu rodnému číslu dostával cizí složenky, penále za zdravotní pojištění a překvapen byl rovněž zatykačem kvůli nezaplacenému výživnému na cizí děti.

Pokud vláda nahradí současné rodné číslo kódem, který již používá ministerstvo práce, bude výměna čísel pro občany poměrně jednoduchá. Číslo má už přibližně sedm milionů lidí. Mnozí o tom ale vůbec nevědí. Měnit se bude jen v úředních databázích a v dokladech. Po zavedení tohoto systému by už novorozeňata nedostávala rodná čísla a za deset let by se od používání rodných čísel upustilo i u dospělé populace.

LUKÁŠ DOLANSKÝ

obsah | Česká republika