Svobodná Evropa zůstane v centru Prahy ještě dva roky

Stěhování rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) z centra Prahy se odkládá. Vláda se podle ministra financí Bohuslava Sobotky rozhodla prodloužit rádiu nájemní smlouvu do roku 2007. Kam se stanice za dva roky přestěhuje zatím není jisté.

Umístění stanice v budově bývalého Federálního shromáždění u Václavského náměstí je už několik let vnímáno jako bezpečnostní riziko. O přesunu stanice se začalo jednat mezi Českem a USA už po teroristických útocích na Spojené státy v září 2001.

"Ministerstvo financí vázalo přípravu návrhu na prodloužení smlouvy právě na skutečnost, že Rádio Svobodná Evropa dostatečně závaznou formou sdělí časový harmonogram, ve kterém dojde k přestěhování," zdůraznil Sobotka. Podle něj byl takový harmonogram dodán, RFE/RL by se podle něj měla přestěhovat z centra Prahy do dvou let. O prodloužení smlouvy požádal končící americký ministr zahraničí Colin Powell, uvedl Sobotka.

Smlouva je nyní projednávána v připomínkovém řízení, pak ji má schvalovat vláda. Ministr nepředpokládá, že by se vláda nějakým způsobem podílela na financování pořízení nového objektu. "S takovými výdaji státní rozpočet nepočítá," uvedl ministr.

Neřekl ale, kam by se RFE/RL mělo přestěhovat. "Myslím si, že se nám podařilo nalézt určitou dohodu i určitý kompromis," dodal. Smlouva o pronájmu budovy bývalého Federálního shromáždění byla uzavřena v roce 1994 na pět let s možností jejího prodloužení do konce letošního roku.

Ačkoli nájemné je symbolické ve výši jedné koruny za den, rádio mělo podle smlouvy hradit náklady na provoz a údržbu objektu, upozornil ministr. Stanici, vysílající v mnoha jazycích do zemí, kde není svoboda tisku, financují Spojené státy.

Nová smlouva tyto podmínky nemění. Údržba stojí zhruba 54 milionů korun ročně. RFE/RL podle Sobotky nad rámec smlouvy nechalo provést i další úpravy objektu, modernizovalo například hygienická zařízení, výtahy či dveře.

LIDOVKY

obsah | Česká republika