Rádio Svobodná Evropa v ČR skončí

Po více než padesáti letech se americký Kongres rozhodl, že už dál nebude financovat vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) v češtině. Včerejší oznámení prezidenta RFE Toma Dinea znamená, že od začátku října končí i společný projekt RFE a Českého rozhlasu, vysílaný na šestém okruhu veřejnoprávního rádia.

Americká strana platila přibližně třetinu rozpočtu této stanice, zhruba 19,5 milionu korun ročně, a "americká" Svobodná Evropa do něj dodávala zhruba 40 hodin programů týdně včetně některých klíčových zpravodajských pořadů. Programový ředitel Českého rozhlasu Josef Havel ovšem včera prohlásil, že rozhodnutí amerického Kongresu neznamená definitivní zánik "české Svobodné Evropy" - tradiční jméno ovšem z jeho názvu podle Havla zmizí a stanice, zaměřená na publicistiku, bude od října pokračovat jako "Český rozhlas 6".

Americký kongres platil vysílání v češtině od roku 1950 - zítra uplyne dvaapadesát let od prvního zkušebního vysílání "Svobodky" ze západního Německa z nákladního auta pohybujícího se u hranic Československa. Dine včera ovšem připomněl, že Česko už je demokratickou zemí a členem NATO, a proto už není důvod, aby v něm americký daňový poplatník podporoval svobodné šíření informací. Ušetřené finance hodlá Kongres podle Dinea použít na vysílání do jiných zemí v souvislosti s bojem proti terorismu.

(šlo), MF DNES

obsah | Česká republika