RFE střeží transportéry

Pražské sídlo Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL), tedy bývalou budovu Federálního shromáždění střeží od 27. 9. 2001 policisté a vojáci s obrněnými transportéry. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka zesílila Česká republika bezpečnostní opatření u amerických objektů na základě informací ze zahraničí. Jeho vládní kolega, ministr vnitra Stanislav Gross, však po jednání meziresortního krizového štábu popřel, že by o zvýšenou ochranu RFE/RL požádali přímo Američané.

Obrněné transportéry dorazily k budově Svobodné Evropy se čtyřhodinovým zpožděním, které zavinila technická závada na těsnění spojkového válce jednoho ze čtyř vozidel. Ty přijely do Prahy až z Hodonína. Porouchané vozidlo muselo být odstaveno na dálnici D1 u motorestu Devět křížů. To i další problémy se stalo terčem kritiky veřejnosti, která čas od času vyjadřuje pochybnosti o bojeschopnosti české armády.

Střeženy jsou i další objekty. Před budovou amerického velvyslanectví hlídkují policisté se samopaly. Také před budovu Amerického centra v Hybernské ulici v Praze 1 dorazil 27. září policejní automobil a vchod hlídali policisté.

Vznikla speciální bezpečnostní skupina. Bude monitorovat a analyzovat podezřelé finanční toky a osoby, které by mohly být napojeny na teroristické skupiny. Skupinu budou tvořit zástupci policie, ministerstva financí, Generálního ředitelství cel, České národní banky a zpravodajských služeb. Podle ministra Grosse české bezpečnostní složky vědí o Čechovi, který v minulosti měl kontakty s podezřelými afghánskými kruhy. Tento člověk se ale v současné době nezdržuje na území republiky. Gross tak dnes reagoval na informace o tom, že Rada bezpečnosti OSN obdržela ruský informační materiál, podle nějž na základnách saúdskoarabského radikála Usámy bin Ládina pracovalo několik Čechů.

Pražské sídlo Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) je již několik let pod silným dohledem bezpečnostních služeb. Jako jednomu ze symbolů americké přítomnosti v ČR stát rádiu často poskytuje ještě silnější ochranu, zejména při vyhrocené mezinárodní situaci.

(r)

obsah | Česká republika