Renty k důchodu dostanou jen vězňové do roku 1968

Měsíční renty k důchodu za měsíce strávené ve vězení či na nucených pracích se dočkají pouze političtí vězni z období let 1948 až 1968. Stane se tak i přes protesty ministrů zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) a obrany Karla Kühnla, kteří se při zasedání vlády pozastavili nad tím, proč se stejného odškodnění nedostane i politickým vězňům z následujících let až do listopadu 1989.

"Nelze napravit všechny škody, ale chceme symbolicky zmírnit některé křivdy," vysvětlil Právu návrh, který obecně schválila tento týden vláda, ministr vnitra František Bublan. Ten má kabinetu ještě navrhnout podmínky.

"Ne že by na to nebyly peníze, protože kdyby se šlo až do roku 1989, pak by se okruh lidí, kteří by příspěvek dostali, rozšířil pouze o desítky, ale původní myšlenka byla, že odškodnění by měli dostat lidé, kteří byli nuceni pracovat za pár korun či několik cigaret denně a nezapočítávalo se jim to do důchodu, protože prakticky žádný výdělek neměli. V těch dalších letech už přece jen nějaké výdělky byly," dodal Bublan.

Odškodnění pro 6 tisíc osob

Podle něj nemá toto řešení nic společného s odškodněním odboje proti komunismu. Připustil, že někteří politici i samotní političtí vězni z pozdější doby mohou protestovat, ale jak řekl, "pokud by se odškodňovali skutečně všichni, pak by se popřela idea celého návrhu, protože ti lidé, kteří byli zavřeni v padesátých letech, utrpěli větší újmu tím, že byli nuceni k těžším pracím a nebyli za ně odměňováni".

Odškodnění se bude týkat zhruba 6000 osob, vláda na to vyčlenila pro příští rok 280 miliónů korun. Výše měsíčního příspěvku bude záležet na délce věznění. Za každý započatý měsíc strávený v kriminále či na nucených pracích vzroste o padesát korun.

Vdovy a vdovci obdrží rentu, která bude podle Bublana nejspíše 2000 korun, možná o pět set korun nižší. Část ministrů totiž upozornila, že by mohli vdovci či vdovy dostat více než někteří vězni.

Je to přídavek

"Nikdy to nebude spravedlivé, je to přídavek, jehož výše se dá těžko vypočítat. Jediné, co je poměřitelné, je délka strávená v kriminále. Spíše než se nyní ptát, proč právě padesát korun za každý měsíc, by měla otázka stát jinak: Proč až nyní? Faktem je, že až nyní se na to prostředky ve státním rozpočtu našly," dodal Bublan.

Odškodnění se nebude týkat obětí invaze z roku 1968, neboť se na ně nevztahuje zákon o protiprávnosti komunistického režimu.

(nig), PRÁVO

obsah | Česká republika