Vládní reforma financí je kompletní: Bude se šetřit

Za pískotu odborářů pod okny včera kabinet definitivně stvrdil reformní plán, se kterým premiér spojil existenci své vlády. V parlamentu se čeká horké léto.

Špidlova vláda včera ukončila první etapu svého téměř ročního úsilí, které má vyvést zemi z rekordních dluhů a vylepšit stav státní pokladny. Ministři a ministryně přijali celý 160stránkový plán rozpočtové reformy na příští tři roky, který jim dává na zbytek funkčního období tolik úkolů, jako by skoro přijali nový vládní program.

Během léta by se tak v parlamentu měly objevit zákony o úspornějších pravidlech pro výpočet důchodů, o zkrácení nemocenské, vyšších daních či o snížení podpory na stavební spoření. V konečné verzi reformy se objevily i závěry dojednané na poslední chvíli v neděli večer na schůzce politických špiček vládní koalice v kolodějském zámečku. Novinkou je například zavedení povinné minimální daně pro podnikatele, tvrdší daňový režim pro členy představenstev obchodních společností či desetník navíc u spotřební daně z nafty.

Žádné změny nebudou

Navzdory kritice ze strany odborů a politické opozice zprava i zleva chce premiér Vladimír Špidla udržet reformu v nynější podobě a žádné další změny nedělat. "Reforma je tak důležitá, že kdyby ji tato vláda nezvládla a nedokázala prosadit, tak skutečně bude nutné zvážit, zda má pokračovat. Tady je volba mezi několika budoucnostmi. Bude-li ta reforma taková, že nedojde k rozhodnutí, tak budoucnost bude daleko horší, než jakou jsme navrhli," uvedl Špidla.

Jeho týmu však zbývá dořešit ještě několik bodů. Především si musí ujasnit, jak bude stát pro příští tři roky platit své lidi. Právě seškrtání peněz na platy nejvíce dráždí odboráře. Jednání s odbory na toto téma ještě nejsou uzavřena, debata však směřuje k definitivnímu opuštění velkorysého plánu nových platových tabulek pro vědce, učitele, lékaře a další kvalifikované státní zaměstnance, i když kvůli tomu mají například být v září zavřené školy.

Druhou neznámou jsou úspory ve výši 80 miliard korun, které ministři a ministryně budou muset ve svých úřadech dodatečně najít během příštích tří let. Pro rozpočet na příští rok musí najít dvacet miliard. Jde o úspory, jimiž je potřeba včerejší dohodu ještě doplnit, jinak vládě nebudou sedět účty a nenaplní se její sliby. "Debata o tom bude probíhat do září souběžně s přípravou rozpočtu," uvedl včera ministr financí Bohuslav Sobotka.

Prvním testem úspěchu celé reformy má být letní projednávání navrhovaných zákonů v parlamentu a pak schvalování rozpočtu na příští rok. Ten má být úspornější než letošní, zejména jeho schodek má být aspoň symbolicky nižší. Úspěch jednání v parlamentu bude záležet na soudržnosti vládní koalice, která má ve sněmovně většinu jen jednoho hlasu, navíc odbory hrozí tuto většinu narušit. Důležitou podmínkou pro naplnění reformy bude také lepší kondice domácí i evropské ekonomiky, protože vláda své sliby o ozdravení rozpočtu staví na velmi optimistických odhadech růstu hospodářství.

Vysvědčení vlády podle odborářů

Vladimír Špidla
snaživě a ustrašeně tančí mezi vlky

Zdeněk Škromach
vždy s úsměvem se posmívá

Bohuslav Sobotka
pečlivě zdůvodňuje nezdůvodnitelné

Petr Mareš
nekomunikativní, doučování s odbory nepomáhá Petra Buzková
pilně a potichu slibuje

Marie Součková
má sklony vše léčit pediatirickými metodami

Milan Šimonovský
doprava musí jít doprava

Stanislav Gross
záměrně se neprojevuje, kdo si počká, ten se dočká

Jan Palas
pleje a zalévá bez úrody

Pískot mi nevadí, hlavně že mě poslouchali, říká Špidla

Než šel premiér Vladimír Špidla novinářům oznámit uzavření debat o rozpočtové reformě, těsně předtím se ukázal odborářům blokujícím dopravu před jeho úřadem. Venku si v klidu vyslechl pískot rozvášněného davu a pak šel dovnitř zopakovat své stanovisko: bez ohledu na protesty prosadíme své, jinak bychom nemuseli dál vládnout. "Kdybychom nezvládli tuto situaci, tak bych nemohl rozhodně pokračovat jako premiér," řekl včera Špidla.

Není vám líto, že vás venku vypískali?

Je pravda, že když jsem přednesl krátký projev, tak jsem příliš mnoho nadšení nevyvolal. Ale důležité je, že když jsem ho přednášel, tak ti lidé mlčeli a vyslechli ho.

Vidíte jejich pískot a demonstraci jako výzvu, aby se vaše reforma ještě nějak upravila?

Je to výzva, abychom dál uvažovali o reformě a abychom ji pečlivě vysvětlovali. Jinak je jasné, že z volebního období ještě zbývají tři roky, čili před námi jsou tři roky těžké práce. Důležitá je zpětná vazba. Teď jsme udělali první krok, jsme odhodláni ho prosadit a pak samozřejmě bude docházet ke korekcím. Nikdo si nemůže představovat, že tak velký projekt zůstane nehnutý až do konce našeho volebního období.

Bojíte se větší stávky? Myslíte, že Češi jsou takoví, že by do nějaké větší stávky šli?

To záleží na odborech. Ale myslím, že pro žádnou generální stávku nejsou důvody. Reforma je zaměřena tak, aby byla sociálně únosná, jak stojí i v našem programu.

Venku je řada lidí pracujících pro stát a ti chtějí hlavně více peněz na platy. Budete ochoten jim vyhovět?

Rozpočet na příští rok ještě není uzavřen, jednání o tarifních platech také nejsou uzavřena. Naši vyjednavači mají podklady, jsou tam varianty. Nejde o zmrazení platů, ale v každém případě se jedná o pohyb platů v rámci rozpočtového výhledu.

Jak se nás reforma dotkne?

Špidlova vláda včera definitivně uzavřela seznam změn, kterými se chystá vyléčit rozpočet. Jaké jsou největší změny? A kolik na nich ušetří v letech 2004-2006.

Pomaleji porostou platy lidí pracujících pro stát. Budou odloženy nové tabulky zvýhodňujících kvalifikované státní zaměstnance (stát v letech 2004-2006 ušetří 47 miliard). Chystá se propouštění úředníků na ministerstvech (stát ušetří 14 miliard).

Podraží služby, například telefonování, internet, práce instalatérů, malířů či daňových poradců. A to všechno od ledna 2004 kvůli přesunu z 5% do 22% sazby daně z přidané hodnoty (stát získá 46 miliard).

Benzin a nafta zdraží od ledna kvůli vyšší spotřební dani. V neděli vládní koalice nově rozhodla ještě více zdanit naftu (o 2,10 Kč místo o dvě koruny za litr) a méně navýšit zdanění benzinu (o 60 místo o osmdesát haléřů). Krabička cigaret podraží za čtyři roky až na osmdesát korun, půllitr lihoviny zdraží o osm korun (stát získá 44 miliard).

Nemocenská se bude počítat jen z 90 procent platu a v prvních třech dnech klesne na čtvrtinu platu (stát ušetří 22 miliard).

Firmy ušetří na dani ze zisku, která bude postupně klesat z 31 na 24 % (úspora pro firmy 24 miliard). Klesne také daň z převodu nemovitostí z pěti na tři procenta (stát získá 2 miliardy).

Živnostníci budou od ledna platit pojistné a daně, jako kdyby brali polovinu průměrné mzdy. Povinné měsíční odvody budou asi dva tisíce korun (stát získá 12 miliard).

Důchodcům porostou penze jen minimálním tempem, určitě pomaleji než platy. Starobní důchod loni v průměru činil zhruba sedm tisíc korun, v roce 2006 to má být o tisíc korun víc (stát získá 9 miliard).

Dlouhodobě nezaměstnaní budou chodit na veřejně prospěšné práce pro obec, jinak přijdou o podporu. Dávky sociální péče a životní minimum porostou jen minimálním tempem (stát získá 4 miliardy).

Důchodci a ženy (či muži) na mateřské si budou moci volně vydělávat, aniž přijdou o dávky (odhady neexistují).

Pozdější odchod do penze až v 63 letech pro muže, kterým dosud nebylo padesát, a pro ženy před čtyřicítkou (úspora až po roce 2010, zákon se bude projednávat až za rok). Mladších lidí se dotkne velká reforma penzí.

Předčasné odchody do penze budou složitější. Do odpracovaných let se přestane započítávat doba studia (stát ušetří 1,2 miliardy).

Na stavební spoření bude stát méně přispívat, pokud klient nepoužije peníze na bytové účely (stát získá 1 miliardu, větší úspory po roce 2004).

Povinné registrační pokladny na tržištích, zákaz prodeje alkoholu a cigaret na tržištích, právo finančního úřadu vyžádat si důkazy o nabytí majetku získaného od příštího roku (odhady neexistují).

JIŘÍ NÁDOBA, MF DNES

obsah | Česká republika