Referendum o EU: 15. a 16. června

V polovině června 2003 Češi rozhodnou o své další historii: zda o půl roku později vstoupí do Evropské unie. Vláda se včera shodla na tom, že referendum o vstupu do EU se uskuteční 15. a 16. června. Oficiálně však termín hlasování vyhlásí až prezident republiky. Lidé budou při referendu odpovídat na otázku: "Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie?"

Dny, které vybrala vláda, spadají ve srovnání s běžnými volbami zcela netradičně na neděli a pondělí. Podle vlády jsou vhodnější než pátek a sobota, protože umožní více lidem vyslovit se k dalšímu směřování země. "Lidé z velkých měst odjíždějí na víkendy už v pátek, zatímco v neděli se vracejí a v pondělí jsou v práci," řekl místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Češi budou o své budoucnosti v EU rozhodovat zřejmě jako poslední z kandidátských zemí ve středoevropském regionu. Jde o zcela pragmatický kalkul. Politici počítají s tím, že vysoce pravděpodobný výsledek "pro" na Slovensku, v Maďarsku a Polsku přesvědčí váhající Čechy, aby nezůstali stranou.

Vláda však svůj termín vysvětluje hlavně legislativními podmínkami zákona o referendu, který sice již v říjnu schválili poslanci, ale ještě se k němu musí vyjádřit Senát a podepsat jej prezident. Podle zákona může prezident referendum vyhlásit třicet dnů po podpisu přístupové smlouvy k EU. Ten se očekává v polovině dubna.

Historickému referendu bude předcházet také rozsáhlá přesvědčovací kampaň, na niž chce vláda vynaložit 200 milionů korun. Její podoba je zatím nejasná. Ministerstvo zahraničí pouze vybralo firmu Gordion, která bude pro přípravu kampaně teprve vybírat agentury.

JOHANNA GROHOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika