Česko půjčí radar Věra Pákistánu

Vývozu předváděcí verze radiolokátoru Věra do Pákistánu již nic nebrání. Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo pardubické společnosti ERA potřebnou licenci, řekl dnes mluvčí úřadu Ivo Mravinac. Podle předního arabisty Jaroslava Bureše je přitom Pákistán riziková země, v níž islamistické síly pronikají do státních orgánů, armády a tajných služeb.

Pákistán si podle Mravinace špičkové zařízení pouze vypůjčuje, k případnému prodeji by bylo třeba nové povolení. Vyjádření firmy ERA se dnes nepodařilo získat, k exportu Věry se ale společnost obyčejně nevyjadřuje. Není tak jasné, jak dlouho si Pákistánci ukázkový model ponechají, ani jaké jsou další podmínky dohody.

Podle předního arabisty Jaroslava Bureše je Pákistán riziková země, v níž islamistické síly pronikají do státních orgánů, armády a tajných služeb. "Technologie by mohly být předány různým rizikovým skupinám," řekl dnes. Spojenectví Islámábádu s USA považuje za povrchní a nálada v zemi je podle něj stále silně protizápadní.

Zájem má i Čína

Věra je přitom unikátní zařízení, které chce dát česká armáda příští rok k dispozici i Severoatlantické alianci. Dokáže totiž objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je samo odhaleno. Je složeno ze tří poměrně malých stanic vzdálených od sebe několik desítek kilometrů. Polohu objektů vypočítává podle toho, za jak dlouho dorazí jejich signál k jednotlivým stanicím. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Je modernějším nástupcem známého systému Tamara.

Česká armáda používá jeden plně funkční radar, který je umístěn nedaleko Českých Budějovic. V budoucnu počítá s pořízením ještě jednoho.

Systém už Česko prodalo Spojeným státům a Estonsku, řada dalších zemí, mezi nimi Čína a Vietnam, má o něj zájem. Naposledy se o přístroj při návštěvě Česka zajímal australský ministr zahraničí Alexander Downer. Aby mohlo být zařízení vyvezeno do zahraničí, musí kromě ministerstva průmyslu a obchodu vydat souhlasná stanoviska ještě ministerstva zahraničí, obrany a vnitra.

ČTK

obsah | Česká republika