Po vstupu do EU roste v Česku organizovaná prostituce

Otevření hranic po vstupu České republiky do Evropské unie loni v květnu nepřineslo zvýšenou kriminalitu, jak se většina občanů obávala. Za členství v elitní skupině bohatších států Evropy však Česká republika zřejmě platí daň v podobě jiných problémů. Roste například počet případů organizované prostituce, na které se podílejí zločinné skupiny ze zahraničí.

"Po našem vstupu do Evropské unie pokračuje dlouhodobější trend, kdy se Česká republika stává v oblasti obchodování se ženami zemí cílovou, a nikoli tranzitní," řekla Právu mluvčí policejního prezidia Lucie Uhlířová. Jednoduché cestování do České republiky zároveň láká bohaté zákazníky z okolních zemí.

Na tento trend mají podle kriminalistů vliv především nízké ceny za prostituci a také anonymita lidí, kteří se nemusejí bát kompromitování.

Prostitutky, které do Čech přicházejí, jsou nejčastěji z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Moldavska, Rumunska, Bulharska a také z balkánských zemí. Zvýšil se i počet cizinců s legálním pobytem v České republice, kteří se zapojují do jejich pašování," dodala Uhlířová.

Azylantů nečekaně ubylo

Překvapením může být vývoj v počtu žadatelů o azyl. Ačkoli se režim na hranicích uvolnil, cizinců, kteří by v Česku rádi zůstali, paradoxně ubývá. Důvodem je přísná restriktivní politika EU vůči cizincům.

"Za rok 2004 jsme zaznamenali o 5000 žádostí o azyl méně než v předchozím roce. Loni požádalo u nás o azyl nejméně lidí za posledních šest let," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová s tím, že na klesajícím počtu žadatelů má zásadní podíl takzvané Dublinské centrum EU. To eviduje žádosti uprchlíků o azyl v jednotlivých státech Unie a v případě, že byla podána ve více zemích, určuje jednu, která o ní rozhodne.

Odstartoval eurozatykač

"Zásadní novinkou je také přijetí Evropského zatýkacího rozkazu," uvedla Kovářová. Eurozatykač česká policie poprvé využila letos v únoru, kdy na hraničním přechodu Folmava němečtí policisté od svých českých kolegů převzali prvního podezřelého.

"Za poslední rok se také projevuje výrazné zlepšení spolupráce s policejními odborníky z okolních zemí," dodala mluvčí ministerstva vnitra.

Všeobecně se očekávalo, že po otevření hranic vzroste počet automobilů na českých silnicích a s tím i nehodovost. Tato obava se však naplnila jen z části. Dopravní policisté sice zaznamenali větší provoz, nehodovost osobních aut ale podle policejního prezidia zůstává stejná. Ve srovnání s rokem 2003 loni klesl počet mrtvých na silnicích a také statistiky za letošní rok jsou příznivější.

V případě nehod zaviněných řidiči nákladních aut se ale situace zhoršila. "Jenom za loňský rok jejich vinou loni zahynulo 154 lidí, což představuje nárůst o 28,3 procenta," řekl před časem Právu Josef Tesařík z policejního prezidia, který má na starosti dopravní statistiky.

Hlavním důvodem je přitom až dvojnásobné navýšení počtu kamiónů jezdících po českých silnicích od květnového vstupu ČR do EU. Nejvíce kamiónů jezdí mezi Českem a Německem.

(jt), PRÁVO

obsah | Česká republika