Vláda souhlasí s legalizací prostituce

Koaliční kabinet Vladimíra Špidly ve středu odsouhlasil záměr na legalizaci prostituce. Nejstarší řemeslo bude zařazeno mezi profese a jeho poskytovatelky začnou platit daně. Nový zákon, který stanoví podmínky pro poskytování sexuálních služeb, připraví ministerstvo vnitra.

Podle nového zákona se nabízení sexuálních služeb stane profesí, kterou bude regulovat stát a obce. Prostitutky by měly odvádět státu daně a chodit na pravidelné lékařské prohlídky.

Licence k provozování sexuálních služeb mají v budoucnu vydávat úřady pověřených obcí. Vnitro navrhuje definovat prostituci jako výkon svobodného povolání, ne jako živnost či podnikání. Provozovatelé zařízení pro poskytování sexuálních služeb mají být povinni zaplatit obci každý rok až 200 000 korun. Sex za peníze bude povolen pouze v těchto zařízeních nebo v bytech zákazníků, kteří si službu objednali.

Norma má stanovit seznam míst, kde by byla prostituce zakázána. Mají jimi být úřady, školská, kulturní a zdravotnická zařízení, dálnice, letiště a byty, v nichž žijí děti nebo mladiství. Obce si navíc budou moci samy vyhláškou seznam upravit.

Povinně k lékaři

Připravovaný zákon je prvním legislativním opatřením od roku 1951. Zastaralou mezinárodní smlouvu, která zavazuje signatáře například ke stíhání každého, kdo využívá prostituce druhé osoby, či provozovatele nevěstinců, navrhuje vnitro vypovědět.

Návrh zákona usiluje rovněž o to, aby lidé nabízející sexuální služby chodili jednou měsíčně na lékařskou prohlídku. Provozovatelé nevěstinců by museli splňovat podmínky živnostenského zákona. Žádnou další speciální kategorii zprostředkovatelů návrh normy neobsahuje.

Takzvaní pasáci se již nyní dopouštějí trestného činu kuplířství a tento stav má být zachován. Zákon by měl také umožnit všem cizincům starším 18 let ucházet se o licenci k provozování prostituce na českém území.

NOVINKY

obsah | Česká republika